V Európe sa zdržiavajú desiatky bojovníkov Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, SITA/AP

HAAG 11. júla (WebNoviny.sk) – Džihádisti z Islamského štátu (IS) využili podľa informácií holandských protiteroristických zložiek mnohokrát migračné trasy do Európy.

Počas leta a jesene 2015 pricestovali zo Sýrie cez Turecko a Grécko do členských krajín Európskej únie, aby v nich viacerí požiadali o azyl, vyplýva z informácií, ktoré v pondelok v Haagu zverejnil v najnovšej bezpečnostnej analýze tamojší protiteroristický úrad a ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

S odvolaním sa na informácie tajných služieb sa v dokumente píše, že sa v Európe zdržiavajú alebo sú na ceste na starý kontinent desiatky bojovníkov IS. Ide o džihádistov pod velením IS v Sýrii, ktorých podporujú členovia lokálnych teroristických buniek. Nebezpečenstvo ďalších teroristických útokov v Európe v blízkej budúcnosti je preto podľa holandských expertov realistické.

Zo správy nie je zrejmé, o koľko osôb ide a do ktorých krajín pricestovali. Migračné trasy však šéf spomínanej inštitúcie Dick Schoof vzhľadom na ich aktuálne uzavretie označil za už nezaujímavé.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát