Cameron oznámil, kedy odstúpi. Veľkú Britániu povedie žena

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
David Cameron
David Cameron Foto: Philip Toscano/PA via AP

LONDÝN 11. júla (WebNoviny.sk) – Britský premiér David Cameron v pondelok oznámil, že odstúpi z funkcie v stredu a umožní Therese Mayovej, aby ho vystriedala na čele krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Kráľovná má formálnu úlohu vymenovať novú premiérku

Podľa Camerona je jasné, že Mayová má „drvivú podporu“ konzervatívnych poslancov. Povedal, že Mayovej súperka Andrea Leadsomová urobila správne rozhodnutie, keď odstúpila zo súboja o kreslo predsedu strany.

Cameron uviedol, že sa v utorok stretne so svojou vládou a v stredu sa zúčastní na poslednej tzv. hodine otázok v Dolnej snemovni, kým navštívi kráľovnú Alžbetu II. a odovzdá jej svoju rezignáciu.

„Budeme tak mať nového premiéra v budove za mnou už v stredu večer,“ vyhlásil pred Downing Street číslo 10, oficiálnym sídlom premiéra v Londýne. Mayová je „silná, schopná a má moju plnú podporu“, citovala Camerona tlačová agentúra DPA. Kráľovná má formálnu úlohu vymenovať novú premiérku.

Mayovú, ktorá nahradí Camerona, v pondelok zvolili za novú predsedníčku vládnucej Konzervatívnej strany.

„Môžem vyhlásiť, že pani Mayová bola zvolená za novú šéfku Konzervatívnej strany s okamžitou platnosťou,“ citovala tlačová agentúra DPA predsedu volebného výboru strany Grahama Bradyho, ktorý vystúpil pred reportérmi po konzultácii vedenia strany.

Po stiahnutí jedinej ďalšej kandidátky, Andrey Leadsomovej, Brady povedal, že si musí „vyjasniť s vedením Konzervatívnej strany“, ako postupovať ďalej. Mayovú v parlamente podporila veľká väčšina z 330 členov strany.

Zelení kritizujú postup Konzervatívnej strany

Výber nového britského premiéra prostredníctvom volebného procesu Konzervatívnej strany je „neprijateľný“, a znamená to, že by sa mali konať parlamentné voľby ako „jediný demokratický krok vpred“. Vyhlásila to jediná zákonodarkyňa britskej Strany zelených Caroline Lucasová.

„Rozhodnutie Andrey Leadsomovej stiahnuť sa zo súboja o post lídra konzervatívcov zdôrazňuje potrebu všeobecných volieb ešte tento rok – to zelení žiadajú už odvtedy, ako bol oznámený výsledok referenda o EÚ,“ uviedla Lucasová a myslela tým britské referendum z 23. júna o ďalšom členstve Spojeného kráľovstva v únii. Briti si vtedy väčšinou 52 percent zvolili odchod z únie.

„Je neprijateľné, aby nasledujúceho človeka, ktorý bude zastávať najvyšší post v britskej politike, vymenovalo 60 percent konzervatívnych členov parlamentu,“ napísala Lucasová vo vyhlásení. „Vôbec nemajú mandát na to, aby v poreferendovom období znovu rokovali o mieste Británie vo svete,“ pokračovala Lucasová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA. „Všeobecné voľby sú jediným demokratickým krokom vpred,“ dodala.

Zákonodarkyňa zelených uviedla, že Leadsomová je „najnovšou osobnosťou v dlhom rade popredných obhajcov odchodu z EÚ, ktorá odstúpila z toho chaosu, ktorý všemocní pomohli vytvoriť“. Strana zelených dostala vo všeobecných voľbách v máji 2015 päť percent hlasov voličov, ale v parlamente získala na základe britského volebného systému len jedno zo 650 kresiel.

Profil novej predsedníčky Konzervatívnej strany Theresy Mayovej

Theresa Mayová, ktorá 1. októbra oslávi 60. narodeniny, patrí medzi najdlhšie slúžiacich britských ministrov vnútra – vo funkcii je od roku 2010 – a bola už dlhšie považovaná za možného budúceho vodcu konzervatívcov.

O svojej strane tvrdí, že je jej vlasteneckou povinnosťou zjednotiť sa a vládnuť v najlepšom záujme celej krajiny. „Potrebujeme smelú, novú pozitívnu predstavu budúcnosti našej krajiny, ktorá bude fungovať nielen pre zopár privilegovaných, ale pre každého z nás,“ citovala ju BBC vo svojom profile.

V kampani pred júnovým referendom podporovala zotrvanie Británie v Európskej únii, ale teraz hovorí, že víťazstvo zástancov tzv. brexitu treba rešpektovať. Nemieni tolerovať pokusy o zotrvanie v EÚ alebo návrat do únie „cez zadné dvere či druhé referendum“. Vyhlásila tiež, že ďalšie parlamentné voľby v Británii nebudú skôr ako v roku 2020.

Proces vystúpenia z EÚ na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy Mayová nechce aktivovať skôr ako koncom roka 2016, aby mala Británia čas pripraviť sa na to, čo chce dosiahnuť pri vyjednávaní.

Zachovanie prístupu britských podnikov na jednotný trh s tovarom a službami zostáva pre ňu prioritou, súčasne však chce, aby mala Británia väčšiu kontrolu nad počtom ľudí prichádzajúcich z iných krajín EÚ. Postavenie občanov iných krajín EÚ, ktorí žijú v Británii, bude podľa Mayovej súčasťou nadchádzajúcich rokovaní o brexite a Mayová im odmieta zaručiť, že môžu zostať, uviedla BBC.

Mayová tiež naznačila, že migrácia do Británie pred jej odchodom z EÚ môže ešte vzrásť, cieľom vlády je však dostať ju pod hranicu 100 000 ľudí ročne.

Do parlamentu bola Mayová prvýkrát zvolená v roku 1997. Opakovane vyzývala na odstúpenie Británie od Európskeho dohovoru o ľudských právach, ale vyjadrila sa, že ak sa stane premiérkou, nebude takýto krok presadzovať, pretože nemá podporu parlamentnej väčšiny. Ešte pred vstupom do parlamentu pracovala v centrálnej banke Spojeného kráľovstva (Bank of England).

V roku 2013 o sebe prezradila, že je diabetičkou prvého typu. Vyrástla v grófstve Oxfordshire ako jediné dieťa anglikánskeho vikára. S budúcim manželom Philipom sa zoznámila na univerzite, kde študovala geografiu. Manželstvo uzavreli v roku 1980 a deti nemajú, dodala BBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronTheresa Mayová