Islamisti útočili v Dháke, medzi obeťami je i desať Talianov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát zaútočil na reštauráciu v Dháke
V okolí budovy sa rozmiestnilo veľké množstvo príslušníkov bangladéšskych bezpečnostných síl a príslušníkov elitných kománd. Dháka, 1. júl 2016. Foto: SITA/AP

Dháka 1. júla (WebNoviny.sk) – Dvadsať cudzincov zahynulo pri útoku teroristov na reštauráciu v bangladéšskej metropole Dháka. Medzi obeťami je až desať talianskych občanov, ktorí boli v Bangladéši z obchodných dôvodov, ako aj sedem Japoncov a jedna Indka.

K zodpovednosti za piatkový útok sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS/Dáiš). IS uviedol, že pri útoku sa zameral na občanov „križiackych štátov“.Na znak smútku a spoluúčasti nastúpi talianska futbalová reprezentácia na večerný štvrťfinálový súboj turnaja EURO 2016 v Bordeaux proti Nemecku s čiernymi páskami na rukávoch dresov.

Hovorca bangladéšskej armády Asraf Čaudhrí uviedol, že ozbrojenci s pokrikom Alláhu akbar (Boh je najväčší) vtrhli do reštaurácie v piatok večer a 20 ľudí zabili ešte pred dnešnou oslobodzovacou akciou. „Väčšina (rukojemníkov) bola nemilosrdne zabitá ostrými zbraňami ešte včera,“ citovala Čaudhrího agentúra Reuters. Hovorca spresnil, že oslobodzovaciu operáciu spustili po 12 hodinách od obsadenia reštaurácie militantmi.

Medzi 13 zachránenými je Japonec a dvaja občania Srí Lanky, dodal Čaudhrí. Miestne médiá uviedli, že drámu prežil aj občan Argentíny a dvaja občania Bangladéša. Podľa internetového vydania bangladéšskeho denníka Daily Star jeden zo zachránených rukojemníkov povedal, že „tí, ktorí boli schopní recitovať verše z koránu, boli ušetrení, ostatných mučili“.

Terčom útoku sa v piatok večer stala reštaurácia Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, kam vtrhlo osem až desať ozbrojencov. V počiatočnej prestrelke s nimi zahynuli dvaja policajti. Podľa AP útočníci zadržiavali 35 ľudí vrátane 20 cudzincov. Pokusy o vyjednávanie zlyhali a dráma trvala do dnešného rána, keď do reštaurácie vtrhli príslušníci špeciálnej jednotky. Zabili šiestich útočníkov a zachránili 13 zadržiavaných vrátane cudzincov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát