Putin sa dohodol s Erdoganom na normalizácii vzťahov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putin a Erdogan
Foto: archívne, SITA/AP

Moskva/Ankara 29. júna (WebNoviny.sk) – Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan sa v stredu počas telefonického rozhovoru dohodli na normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré vážne narušilo vlaňajšie zostrelenie ruského bombardéra tureckou stíhačkou. Obaja lídri spolu telefonovali prvýkrát od novembrového incidentu.

Putin v priebehu rozhovoru avizoval úmysel zrušiť sankcie, ktoré bránia ruským turistom v cestovaní do Turecka. Prezidenti sa tiež dohodli na spoločnom osobnom stretnutí, informovala agentúra DPA. Ruský prezident inštruoval vládu, aby začala rokovať s tureckou stranou o obnovení obchodnej, ekonomickej i ďalšej spolupráce. Reagoval tak na pondelkový list, v ktorom sa Erdogan za zostrelenie lietadla ospravedlnil.

„Po tom, čo nám bol doručený list tureckého prezidenta, rozhodli sme sa začať proces normalizácie vzťahov s tureckými partnermi,“ povedal počas stretnutia s členmi ruskej vlády Putin, ktorého citovala agentúra TASS. Zároveň vyjadril sústrasť Turecku v súvislosti s utorkovým teroristickým útokom na letisku v Istanbule. Proces normalizácie vzťahov s Tureckom sa podľa Putina začne zrušením administratívnych reštrikcií v oblasti turizmu.

Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Podľa Ankary ruský stroj narušil vzdušný priestor Turecka. Incident vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Ankarou.

Rusko reagovalo uvalením série obchodných sankcií, pozastavením poľnohospodárskeho dovozu z Turecka, ako aj turistických zájazdov do Turecka, čo vážne poškodilo tamojšiu ekonomiku. Obe krajiny už pred zostrelením bombardéra mali vážne nezhody ohľadne Sýrie, kde Moskva a Ankara podporujú rôzne strany konfliktu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip ErdoganVladimir Putin