Islamské krajiny zriadia v Istanbule policajné centrum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamske krajiny
Moslimské krajiny sa zhodli, že by sa pri riešení aktuálnych kríz nemali spoliehať na vonkajšie sily. Foto: SITA/AP

Istanbul 15. apríla (WebNoviny.sk) – Šéfovia štátov členských krajín Organizácie islamskej konferencie (OIC) sa v Istanbule dohodli na zriadení spoločného policajného centra pre koordináciu boja s terorizmom. Oznámili to dnes v záverečnom komuniké s tým, že tento orgán bude sídliť v Istanbule, informovala tlačová agentúra DPA.

Hostiteľ summitu, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, vyzval na posilnenie spolupráce islamských krajín pri riešení ich aktuálnych kríz. Podľa neho by sa moslimské krajiny nemali v tomto smere spoliehať na vonkajšie sily.

OIC, ktorá združuje 57 krajín, v komuniké ostro skritizovala Irán, šiitskú krajinu, ktorá v regióne súperí so Saudskou Arábiou, sunnitskou monarchiou. Saudskoarabský kráľ Salmán i iránsky prezident Hasan Rúhání boli na rokovaní v Istanbule prítomní.

Záverečné komuniké odsúdilo zásahy Iránu v Bahrajne, Jemene a Sýrii. DPA dodala, že v týchto krajinách sa silne angažuje aj Saudská Arábia, ktorej lietadlá útočia v Jemene a ktorá podporuje povstalcov v Sýrii. Irán podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Kritika OIC podľa agentúry DPA poukazuje na pretrvávajúce rozpory v rámci islamského sveta, a to napriek opakovaným výzvam Erdogana na zjednotenie moslimov.

Istanbulský summit vyjadril silnú podporu Palestínčanom a ich želaniu mať nezávislý štát a ukončiť izraelskú okupáciu. Záverečné komuniké tiež v kontexte Kašmíru zdôraznilo, že „medzi bojom za slobodu a terorizmom nemožno klásť znamienko rovnosti“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hasan RúháníRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan