Hillary Clintonová zvíťazila v primárkach v Južnej Karolíne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hillary Clintonová
Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová hovorí k svojim podporovateľom po víťazstve v Južnej Karolíne. Columbia, 27. február 2016. Foto: SITA/AP

Columbia 28. februára (WebNoviny.sk) – Hillary Clintonová s výrazným náskokom porazila svojho rivala Bernie Sandersa v sobotňajších demokratických primárkach v Južnej Karolíne a to najmä vďaka silnej podpore zo strany černošských demokratov.

Clintonovej víťazstvo tak posilnilo jej pozíciu v primárkovom maratóne a prekrylo trpké spomienky na prehru, ktorú utrpela v Južnej Karolíne v súboji s Barackom Obamom pred ôsmimi rokmi, píše agentúra AP.

„Južnej Karolíne, dobrovoľníkom, na ktorých stojí naša kampaň a priaznivcom, ktorí ju poháňajú vpred: ďakujem,“ napísala Clintonová na Twitteri.

Vermontský senátor Sanders, ktorý svoju sobotňajšiu prehru vopred očakával, z Južnej Karolíny odcestoval ešte pred zatvorením volebných miestností a svoju pozornosť už sústredil na štáty, v ktorých prebehnú primárky počas tzv. „super utorku“ (1. marec).

Svojej súperke zablahoželal k víťazstvu, no zároveň podotkol, že kampaň sa ešte len rozbieha. Sanders pripomenul, že získal „rozhodujúce víťazstvo“ v New Hampshire, kým Clintonovej sa teraz podarilo to isté v Južnej Karolíne.

„Ďalší na rade je super utorok,“ vyhlásil Sanders a dodal, že jeho „politická revolúcia obyčajných ľudí sa šíri štát po štáte“ a „teraz sa nezastaví“.

Predbežné výsledky exit pollov tlačových agentúr a amerických televíznych sietí naznačujú, že Clintonovú podporilo osem z každých desiatich černošských voličov, ktorí v Južnej Karolíne tvoria približne 60-percentnú väčšinu. Clintonová takisto získala väčšinu hlasov od žien a voličov nad 30 rokov.

Bernieho Sandersa naopak volili najmä voliči mladší než 30 rokov a prevažne belosi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bernie SandersHillary Clintonová