Byť prezidentom nie je ako moderovať šou, odkázal Obama

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Foto: SITA/AP

RANCHO MIRAGE 17. februára (WebNoviny.sk) – Prezident USA Barack Obama v utorok vyhlásil, že Donald Trump nie je jediný republikánsky kandidát, ktorý má problematické vyjadrenia, vyvolávajúce obavy v zahraničí. Obama skritizoval republikánskych kandidátov za tvrdé vyjadrenia o moslimoch a prisťahovalcoch a za spochybňovanie klimatických zmien. Šéf Bieleho domu povedal: „Nie je to len pán Trump.“

Obama dal do protikladu fakt, keď je človek prezidentom, a rétoriku počas predvolebnej kampane. Obama dodal, že byť prezidentom nie je to isté, ako moderovať reality šou alebo talk šou. Americký prezident sa takto vyjadril na tlačovej konferencii v Kalifornii, kde sa konal summit lídrov z juhovýchodnej Ázie, napísala agentúra AP. Obama upozornil, že zahraničných pozorovateľov „znepokojujú“ republikánske primárky a debaty. Ostatné krajiny sa spoliehajú na Spojené štáty, že sa postavia na stranu vedy a zdravého rozumu, uviedol Obama. Prezident USA vyslovil predpoklad, že americkí voliči si „nakoniec zvolia rozumne“.

Miliardár a developer Trump neskôr zareagoval na Obamovu predpoveď, že nebude zvolený do Bieleho domu. Na podujatí v rámci kampane povedal na strednej škole v Beauforte v štáte Južná Karolína: „Je to vlastne (od Obamu) veľký kompliment.“ Trump skritizoval Obamovo pôsobenie v prezidentskom úrade: „Keď sa pozriete na náš rozpočet, na naše výdavky, tak vidíte, že nemôžeme poraziť Islamský štát. Obamacare je príšerná… Naše hranice sú ako švajčiarsky syr.“

Trump pokračoval: „Obama robí takú zlú prácu, zatiaľ tak brzdí náš vývoj, že jeho slová sú vlastne veľkým komplimentom.“ Miliardár neskôr ešte povedal: „Obama môže byť rád, že som naposledy nekandidoval, lebo by bol prezidentom iba jedno funkčné obdobie.“

USA pôjdu po Islamskom štáte, kdekoľvek sa objaví

Obama tiež uviedol, že Spojené štáty budú pokračovať v útokoch na extrémistickú skupinu Islamský štát (IS) v Líbyi, keď sa tam stanovia nové ciele. Obama v tejto súvislosti podľa agentúry AP dodal, že Spojené štáty pôjdu za IS, „kdekoľvek sa zjaví“.

Šéf Bieleho domu pripomenul vlaňajší útok USA, pri ktorom v Líbyi zahynul jeden z vodcov IS. USA pôjdu podľa Obamu do akcie, pokiaľ budú mať v dohľade jasný cieľ. Washington spolupracuje s ďalšími spojencami na tom, ako určiť možnosti na potlačenie IS v Líbyi.

Obama sa domnieva, že Líbya by mohla byť úspešná v prípade funkčnej vlády. V tejto krajine podľa neho pôsobí mnoho skupín, ktoré nesúhlasia s IS, a vytvorenie vlády je najdôležitejším krokom na rozuzlenie konfliktu.

O prímerí v Sýrii si Obama nerobí ilúzie

Obama si tiež nerobí ilúzie o tom, že prímerie dohodnuté pre Sýriu by do tejto „rozbitej“ krajiny prinieslo dlhodobý mier, napísala dnes agentúra AP. Nedávne úspechy jednotiek armády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, dosiahnuté s podporou Ruska, prispeli podľa Obamu k tomu, že tri štvrtiny Sýrie sú stále pod kontrolou iných síl. Americký prezident to povedal na utorňajšej tlačovej konferencii v kalifornskom meste Rancho Mirage.

Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu ešte v utorok poslala Rusku odkaz týkajúci sa zavedenia prímeria v blízkovýchodnej krajine: „Zaistite ho, alebo buďte ticho“. Spojené štáty pritom už upustili od toho, aby sa prímerie začalo zavádzať práve v piatok 19. februára, ako bolo pôvodne dohodnuté.

Washington a Moskva oznámili minulý týždeň po bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove, že prímerie v Sýrii sa začne 19. februára. To zvýšilo nádeje na veľký zlom vo vojne, ktorá ničí túto blízkovýchodnú krajinu už takmer päť rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald Trump