Poľsko schválilo nové príspevky pre viacdetné rodiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Deti
Foto: ilustračné, Thinkstock

Varšava 11. februára (WebNoviny.sk) – Dolná komora poľského parlamentu schválila dnes nové rodičovské príspevky, ktoré majú pomôcť rodinám s viacerými deťmi a zvýšiť pôrodnosť v krajine. Rodičia začnú dostávať po 500 zlotých (112 eur) mesačne na druhé dieťa a všetky ďalšie deti v rodine, informovala tlačová agentúra AP.

Vláda začne poskytovať príspevky na druhé a všetky ďalšie deti v apríli a bude ich vyplácať, až kým tieto deti nedosiahnu vek 18 rokov. Extrémne chudobné rodiny budú môcť dostávať príspevok už na prvé dieťa.

„Konečne môžeme povedať, že sa Poľsko pripojilo ku štátom, ktoré vedia, že múdra prorodinná politika je vecou národného záujmu“, povedala poslancom pred hlasovaním premiérka Beata Szydlová.

Schválením zákona o podpore rodín s deťmi splnila konzervatívna vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) jeden z kľúčových sľubov svojej predvolebnej kampane. Politickí oponenti však tvrdia, že tento príspevok diskriminuje odhadom tri milióny detí, vrátane tých, ktoré sú jedináčikovia. Argumentujú, že príspevok na deti nezastaví pokles poľskej populácie, uškodí však štátnej pokladnici.

Rodičovské príspevky sú iba časťou širšieho programu sociálnych výdavkov, ktorými chce PiS napraviť roky tržne orientovanej politiky. Niektorým jednotlivcom síce priniesla bohatstvo, ale mnohí Poliaci prežívajú na veľmi nízkych mzdách.

Vláda premiérky Szydlovej zvýšila dane bankám a plánuje ich zvýšiť aj veľkým predajcom, aby mal štát na zvýšené sociálne výdavky. Proti plánovanému zvýšeniu daní pre maloobchod dnes pred parlamentom vo Varšave demonštrovalo asi 5000 majiteľov obchodov. Vláda mala v úmysle zvýšiť dane zahraničným supermarketom, ale poľskí majitelia obchodov sa obávajú, že to ublíži aj im.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Beata Szydlová