Zo zavalenej čínskej bane vytiahli po 36 dňoch živých ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Čína záchrana baníka
Foto: SITA/AP

Peking 29. januára (WebNoviny.sk) – Všetkých štyroch baníkov uväznených po banskom nešťastí pod zemou vo východnej Číne sa po 36 dňoch podarilo zachrániť, informovali čínske štátne médiá. Uväznených mužov záchranári vytiahli dnes z hĺbky 200 metrov na povrch z bane na ťažbu sadrovca v provincii Šan-tung.

Čínska štátna televízia CCTV zverejnila zábery zachytávajúce, ako baníkov postupne po jednom vyťahovali cez šachtu na povrch. K incidentu došlo na Štedrý večer a okrem tejto štvorice ho prežilo ďalších 11 baníkov, uviedla agentúra AP.

Po závale v bani uviazlo koncom decembra pod zemou celkovo 17 ľudí. Záchranári neskôr pomocou termokamier lokalizovali niekoľkých živých baníkov a poslali im do podzemia potraviny a vodu.

Prezident spoločnosti Yurong Commercial and Trade Company, ktorá baňu vlastní, spáchal dva dni po závale samovraždu. Štyroch najvyšších predstaviteľov okresu Pching-i, kde sa zavalená sadrovcová baňa nachádza, odvolali.

Zával bol taký mohutný, že čínsky seizmologický ústav zaznamenal v okolí bane zemetrasenie s magnitúdou 4,0. Bane v Číne patria k najnebezpečnejším na svete, avšak zlepšenie bezpečnosti v posledných rokoch znížilo počet obetí na životoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať