Sýrska armáda postupuje, vybojovala ďalšie strategické mesto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: Komsomolskaya Pravda via AP

Bejrút 26. januára (WebNoviny.sk) – Sýrska armáda v pondelok znova získala kontrolu nad strategickým mestom Šajch Maskin v provincii Dará na juhu krajiny. Mesto sa vládnym silám podarilo získať od povstalcov po ťažkých bojoch, oznámila v noci nadnes agentúra Reuters, citujúc aktivistov.

Armáda si tak zabezpečila zásobovacie trasy z hlavného mesta Damask ďalej na juh, tvrdí Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Mesto leží na križovatke ciest spájajúcich provincie Zuwajdá, Kunejtra a Damask s južnými časťami Sýrie. Spája i východnú a západnú časť provincie Dará.

„Mesto je veľmi dôležité pre obe strany. Armáda jeho získaním odrezala povstalcov na západnej a východnej strane provincie. Mesto je však veľmi zničené,“ uviedlo SOHR. Sýrska armáda po získaní mesta Šajch Maskin bude môcť postupovať smerom k vrchu Harrá, najvyššiemu bodu provincie Dará.

Sýrska armáda spustila ofenzívu proti vzbúrencom v meste Šajch Maskin koncom decembra za podpory desiatok náletov vykonaných ruskými aj domácimi vojenskými lietadlami.

Južná Sýria je poslednou významnou baštou bežných povstalcov, ktorí sú na východe a severe krajiny výrazne oslabení ultraradikálnou skupinou Dáiš (tzv. Islamským štátom) a na severozápade militantmi z Frontu an-Nusra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia