Vzťah Čechov k niektorým západoeurópskym krajinám sa zhoršil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
česká republika
Foto: SITA/ AP

Praha 14. januára (WebNoviny.sk) – Vzťah Čechov k niektorým západoeurópskym krajinám sa za uplynulé dva roky zhoršil. Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM, ktorá zistené zmeny postojov obyvateľstva prisudzuje predovšetkým súčasnej migračnej kríze, informoval dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Hodnotenie krajín prebiehalo pomocou školskej stupnice s piatimi známkami, pričom jednotka znamenala kladné hodnotenie. „Najviac priaznivých známok získalo jednoznačne Slovensko (86 percent opýtaných ho oznámkovalo jednotkou alebo dvojkou),“ uviedla prieskumná agentúra. Veľmi pozitívne ľudia hodnotia i Rakúsko, Holandsko, Švédsko, Francúzsko a Britániu, ktoré oznámkovalo kladne zhruba 70 percent občanov.

Viac ako polovica opýtaných hodnotila kladne taktiež Chorvátsko, Dánsko, Taliansko, Belgicko, Maďarsko, Japonsko a Slovinsko. Nemecko a Poľsko vníma pozitívne zhruba polovica ľudí. Najhoršie účastníci prieskumu zhodnotili Čínu, Ukrajinu a Turecko.

V porovnaní s prieskumom z roku 2013 došlo k výraznému zníženiu podielu priaznivých známok predovšetkým v prípade vzťahu k Nemecku. Je pravdepodobné, že táto zmena odráža postoj českých občanov k nemeckej politike voči migrantom a skepsu českej verejnosti voči tomu, či sa Nemecku podarí túto krízu vyriešiť,“ uvádza STEM. Agentúra zaznamenala výraznejší pokles pozitívneho hodnotenia aj v prípade Belgicka, Dánska a Švédska.

Oproti roku 2013 si v očiach českej verejnosti polepšilo Poľsko, Maďarsko aj Slovensko. „O niečo lepšie je aj hodnotenie Číny, ktorá však stále zostáva medzi najhoršie hodnotenými krajinami,“ uvádza STEM.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia