Bombový útok v meste Zlítan si vyžiadal desiatky obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pri Kyjeve horí, zásobníky ropy zachvátil požiar
Zásobníky ropy v rafinérii pri obci Vasylkiv pri Kyjeve zachvátil v pondelok v noci požiar, oheň sa vymkol spod kontroly. Foto: SITA/AP

BENGHÁZÍ 7. januára (WebNoviny.sk) – Najmenej 65 obetí na životoch si vo štvrtok vyžiadal samovražedný bombový útok na policajné výcvikové centrum v líbyjskom pobrežnom meste Zlítan, približne 160 kilometrov východne od metropoly Tripolis. K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Medzi obeťami sú aj civilisti; časť z nich previezli do nemocnice v susednom meste Misuráta, informovala agentúra Reuters.

Atentátnik narazil nákladným vozidlom naloženým výbušninami do brány výcvikového centra. Starosta mesta povedal, že auto explodovalo v čase, keď sa v centre nachádzali stovky budúcich príslušníkov pobrežnej stráže. Podľa agentúry DPA sa predpokladá, že útok uskutočnili stúpenci teroristického Islamského štátu.

„Máme informáciu, že pred dvoma dňami dorazil do mesta čln s cudzími ľuďmi,“ povedal pre DPA pracovník bezpečnostnej agentúry v meste. „Včera sme začali operáciu na zadržanie všetkých cudzích ľudí, ktorí sú v meste ilegálne. Žiaľ, tomuto nešťastiu sme už nezabránili,“ dodal. Zlítan je obchodné mesto známe ako útočisko militantov. Je tiež považované za zhromaždisko ilegálnych migrantov, pokúšajúcich sa dostať do Európy.

Tri dni útokov Islamského štátu na najväčšie líbyjské ropné terminály vyústili v ich požiare, ktoré sa podľa agentúry Reuters rozšírili na päť veľkých nádrží na skladovanie ropy. Podľa pracovníkov ropného priemyslu na východe Líbye obsahuje každá z uvedených nádrží odhadom 420 000 – 460 000 barelov ropy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát