Champs-Élysées bude jednu nedeľu v mesiaci pešou zónou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Víťazný oblúk, Paríž
Foto: SITA/AP

Paríž 7. januára (WebNoviny.sk) – Parížsky bulvár Champs-Élysées bude vždy jednu nedeľu v mesiaci uzavretý pre autá a vyhradený pre chodcov. Podľa agentúry Reuters to v stredu oznámila starostka francúzskej metropoly Anne Hidalgová.

Starostka uviedla, že jej plány pre tento elegantný bulvár v centre mesta, na ktorom sa často konávajú celoštátne akcie, sú jedným zo série tohtoročných opatrení naklonených životnému prostrediu. Ďalšie plány zahŕňajú vytvorenie stálej pešej zóny od leta tohto roku na úseku cesty s rušnou dopravou na pravom nábreží Seiny.

Tisíce Parížanov sa prechádzali po takmer dvojkilometrovom Champs-Élysées v poslednú nedeľu septembra 2015, keď v rámci celoeurópskeho Dňa bez áut bol bulvár uzavretý pre autá. Socialistická starostka Paríža sa vyjadrila, že pri tohtoročnom Dni bez áut by mal byť pre autá uzavretý celý Paríž.

Bulvár Champs-Élysées lemujú múzeá, divadlá a luxusné obchody a je významnou turistickou atrakciou Paríža – jedného z najnavštevovanejších miest sveta. Je však tiež dôležitou desaťprúdovou dopravnou tepnou z východu na západ, spájajúcou Námestie Svornosti s Víťazným oblúkom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia