Merkelová chce obmedziť prílev utečencov do Európskej únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

WILDBAD KREUTH 7. januára (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že chce obmedziť prílev migrantov do EÚ a zároveň zachovať voľný pohyb osôb v rámci únie, napísala agentúra Reuters.

„Je pre mňa veľmi dôležité, aby sme dosiahli zreteľné obmedzenie prúdu migrantov.. ale aby sa súčasne zachoval voľný pohyb osôb v rámci Európskej únie,“ povedala Merkelová novinárom počas zasadnutia vládnej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) v letovisku Wildbad Kreuth na juhu Bavorska. Zdôraznila pritom, že schengenská zóna bez hraničných kontrol je „motorom ekonomického rozvoja a prosperity“.

Bavorská CSU je sesterskou stranou Merkelovej kresťanských demokratov. Kancelárka je pod silnejúcim tlakom nespokojencov z vlastného konzervatívneho bloku, ktorí požadujú zníženie počtu žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Nemecka, kam ich vlani prišiel viac ako milión. Tvrdší postoj v tomto smere požaduje najmä CSU, keďže väčšina migrantov prichádza do Nemecka práve cez Bavorsko.

Merkelová ale napriek tomu tento týždeň odmietla návrh bavorského premiéra a šéfa CSU Horsta Seehofera, podľa ktorého by sa mal obmedziť prílev migrantov prichádzajúcich do krajiny na 200 000 ročne. Odmieta tiež návrhy niektorých konzervatívcov na uzavretie nemeckých hraníc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová