Svet odsúdil jadrový test KĽDR, kritika zaznela aj z Ruska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Otestovali sme vodíkovú bombu, oznámila KĽDR
Foto: SITA/AP

BRUSEL 6. januára (WebNoviny.sk) – Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v stredu oznámila nečakane skúšku „miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia“, ktoré predstavuje pozdvihnutie tamojšej „jadrovej sily na ďalší stupeň“. Podľa vyhlásenia prečítaného v štátnej televízii bol tento test „dokonale úspešný“.

Vodíková bomba využívajúca dva stupne jadrovej reakcie má omnoho väčšiu silu ako jednoduchšie druhy jadrových zbraní, nevýhodou je však oveľa náročnejšia výroba. Svet štvrtý jadrový test KĽDR dôrazne odsúdil. V prípade jeho potvrdenia je možné očakávať sprísnenie sankcií voči tejto izolovanej krajine zo strany OSN, ako aj ďalšie zhoršenie jej vzťahov so susedmi.

Kritika zaznela aj z Ruska a Európskej únie

Podľa vyjadrenia hovorcu japonskej vlády Jošihida Sugu, ktoré cituje agentúra Reuters, bude Tokiu túto záležitosť riešiť v úzkom kontakte s partnermi v USA, Južnej Kórei, Číne a Rusku. „Toto je niečo, čo nemôžeme akceptovať. Dôrazne voči tomu protestujeme,“ povedal Suga na tlačovej konferencii. Japonský premiér Šinzó Abe následne označil severokórejský jadrový test za ohrozenie bezpečnosti Japonska, ktoré si vyžaduje tvrdú odozvu.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price medzitým podľa agentúry AP uviedol, že vláda USA „je oboznámená so seizmickou aktivitou na Kórejskom polostrove v blízkosti známeho severokórejského zariadenia na jadrové testy, ako aj s tvrdeniami Pchjongjangu o jadrovom teste“. Biely dom zatiaľ odpálenie vodíkovej nálože nedokázal potvrdiť, Price však vyzval Severnú Kóreu na dodržiavanie svojich medzinárodných záväzkov a zdôraznil, že USA ju nebudú akceptovať ako jadrový štát.

Soul bude svojho suseda prísnejšie monitorovať

Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO), ktorá monitoruje známky testovania jadrových zbraní vo svete, prostredníctvom svojho šéfa Lassinu Zerba potvrdila spozorovanie „nezvyčajnej seizmickej udalosti na Kórejskom polostrove“ s epicentrom pri objekte Pchungje-ri, kde Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila všetky tri predošlé jadrové skúšky.

Jadrový test dôrazne odsúdila taktiež Južná Kórea, ktorá chce ďalšiu odozvu konzultovať so svojimi spojencami a regionálnymi mocnosťami. Vláda v Soule krátko po zaznamenaní otrasov zvolala krízové zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť, zatiaľ čo tamojšie ministerstvo obrany ohlásilo sprísnené monitorovanie KĽDR. Kritika zaznela aj z Ruska a Európskej únie, ktorá test označila za „závažné porušeníe“ medzinárodného záväzku tejto krajiny nevyvíjať jadrové zbrane.

NATO vyzvalo Severnú Kóreu, aby ukončila svoj jadrový program „Severná Kórea by mala úplne, overiteľne a nezvratne ukončiť všetky programy vývoja jadrových a balistických rakiet a vstúpiť do rozhovorov o likvidácii svojho jadrového potenciálu,“ uviedol podľa agentúry Reuters generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Bezpečnostná rada OSN test ostro odsúdila

Bezpečnostná rada OSN na mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne odsúdila najnovšiu, v poradí už štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey a oznámila, že začne okamžite pripravovať nové sankcie voči Pchjongjangu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Členovia Bezpečnostnej rady … už predtým vyjadrili odhodlanie prijať ďalšie závažné opatrenia v prípade, ak KĽDR vykoná ďalší nukleárny test,“ uviedol uruguajský veľvyslanec pri OSN Elbio Rosselli, ktorého krajina v súčasnosti BR OSN predsedá. Najnovší krok Severnej Kórey bol podľa Roselliho vážnym a jasným porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady, ktoré predstavuje hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť.

Členské krajiny tohto vrcholného orgánu OSN začnú preto bezodkladne pracovať na takýchto opatreniach, ktoré by mali byť súčasťou novej rezolúcie BR OSN. Veľvyslanci členských krajín sa o vzniknutej situácii radili za zatvorenými dverami.

Američania majú pochybnosti

Spojené štáty americké sa domnievajú, že Severná Kórea skutočne vykonala ohlásenú jadrovú skúšku. Majú však pochybnosti o tom, či išlo o vodíkovú bombu, ako to tvrdí Pchjongjang. „Americká vláda sa domnieva, že Severná Kórea vykonala včera nukleárny test,“ povedal novinárom hovorca rezortu diplomacie USA John Kirby.

Rovnako ako hovorca Bieleho domu Josh Earnest však Kirby vyhlásil, že doterajšie analýzy nenasvedčujú tomu, že išlo o vodíkovú bombu. „Počiatočná analýza nie je v súlade s tvrdením, že (severokórejský) režim vykonal úspešný test vodíkovej bomby,“ povedal hovorca Bieleho domu na tlačovom brífingu.

Zdôraznil ale, že akákoľvek jadrová skúška zo strany KĽDR by znamenala „provokatívne a flagrantné“ porušenie platných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. V podobnom zmysle sa vyjadril aj šéf americkej diplomacie John Kerry. „Ani teraz ani v budúcnosti neakceptujeme Severnú Kóreu ako štát disponujúci jadrovými zbraňami a kroky, ako tento najnovší, len utvrdzujú naše odhodlanie,“ konštatoval Kerry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens StoltenbergJohn KerryKim Čong-unŠinzo Abe