Prvým utopeným migrantom v novom roku je dvojročný chlapec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: Archívne, SITA/AP

Valletta 3. januára (WebNoviny.sk) – Dvojročný chlapec zo Sýrie sa stal prvou tohtoročnou obeťou plavieb migrantov cez Stredozemné more, ktorých frekvencia sa výrazne zvýšila počas uplynulého roka. O najnovšom tragickom prípade zaznamenanom pri brehoch Grécka informuje agentúra DPA s odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie mimovládnej organizácie Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

Sýrsky chlapec identifikovaný ako Chálid zahynul pri tom, ako gumový čln, v ktorom sa plavil spolu so svojou matkou, narazil do skál na pobreží gréckeho ostrova Nera v Egejskom mori. Ďalších desať migrantov vyviazlo so zraneniami, uviedla záchranárska organizácia MOAS so sídlom na Malte, ktorá iba nedávno začala pôsobiť pri brehoch Grécka.

V stroskotanom gumovom člne sa plavilo do Grécka dokopy 36 migrantov, pričom strávili na mori päť hodín a niektorí z nich len tesne unikli smrti. Telo utopeného chlapca vytiahli z vody rybári. Medzi zachránenými migrantmi je trojmesačné dieťa, ktoré bolo silno podchladené, jeho stav sa však stabilizoval.

Pri nebezpečných plavbách do Európy zahynulo počas roku 2015 v Stredozemnom mori 3770 migrantov, čo je doteraz najvyšší zaznamenaný počet, uviedla DPA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia