V Gaze zakázali oslavy nového roku, vraj odporujú islamu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svet víta nový rok 2015
Ohňostroj počas osláv príchodu nového roka na Filipínach. Manila, 1. január 2015. Foto: SITA/AP

Gaza 31. decembra (Webnoviny.sk) – Polícia v pásme Gazy oznámila zákaz novoročných osláv na tomto palestínskom území, pretože sú podľa nej v rozpore s islamom, píše agentúra DPA. „Oslavy príchodu nového roka v pásme Gazy odporujú islamu a jeho pravidlám,“ oznámil v stredu prostredníctvom tlačovej správy hovorca polície v Gaze Ajman Batnidží. „V prvom rade je to západná tradícia a v Gaze ju nebudeme nikdy akceptovať,“ dodal.

Polícia preto upozornila majiteľov hotelov, kaviarní a reštaurácii, aby v noci na piatok neorganizovali žiadne večierky. Viacero hotelov a reštaurácií však napriek tomuto upozorneniu avizovalo špeciálne slávnostné silvestrovské akcie. Ľudskoprávne skupiny so sídlom v Gaze citovaný policajný zákaz odsúdili s tým, že takéto opatrenie obmedzuje verejné slobody.

Obyvatelia pásma Gazy, ktoré je pod kontrolou militantného islamistického hnutia Hamás, uviedli, že ide o prvý prípad, keď tamojšie orgány vydali nariadenie týkajúce sa novoročných osláv. V predchádzajúcich rokoch polícia zvyčajne ukončovala silvestrovské večierky v hoteloch, reštauráciách a baroch predčasne, k čomu uvádzala rôzne dôvody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Hamás