Teroristi z Paríža boli v kontakte s osobami z Belgicka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teroristický útok v Paríži
Teroristické útoky, ktoré sa v piatok 13. novembra odohrali v Paríži, si vyžiadali najmenej 150 mŕtvych a vyše 200 zranených, z toho 80 vo vážnom stave. útoky sa odohrali na šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože. Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. Foto: SITA/AP

Paríž 30. decembra (WebNoviny.sk) – Teroristi, ktorí 13. novembra zaútočili na rôznych miestach v Paríži, koordinovali svoje aktivity počas krvavého večera vo francúzskej metropole s najmenej jednou kontaktnou osobou v Belgicku.

Tri teroristické komandá si vtedy vymenili krátke posolstvá s dvoma rôznymi mobilnými telefónmi v Belgicku. Zatiaľ však nie je známe, kto bol kontaktnou osobou alebo osobami islamistov v susednej krajine.

Informácie priniesli dnes francúzske elektronické médiá s odvolaním sa na dobre informované zdroje.

Teroristi, ktorí zaútočili na koncertnú sieň Bataclan, zaslali 13. novembra o 21.42 h esemesku s textom, ktorý možno voľne preložiť ako „začíname“. Fakt, že takáto esemeska bola odoslaná, bol známy už relatívne skoro po začiatku vyšetrovania, nebolo však jasné, kam smerovala. S iným mobilným telefónom v Belgicku bol v kontakte jeden z útočníkov pri futbalovom štadióne Stade de France.

Obrazom: Teroristické útoky v Paríži

Kontakt na telefónne číslo v Belgicku malo aj tretie teroristické komando, ktoré útočilo na rôzne podniky, bary a reštaurácie, pričom bolo v kontakte aj so samovražedným útočníkom pri štadióne a s pravdepodobným strojcom celej série útokov Abdelhamidom Abaaoudom, ktorého život vyhasol päť dní po útokoch pri policajnej akcii na parížskom predmestí Saint Denis.

Teror v Paríži si v trinásty novembrový večer vyžiadal životy 130 ľudí, ďalších asi 350 osôb utrpelo zranenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia