Stále lepšie lístkové cesto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ŠIOV

BRATISLAVA 20. októbra (WBN/PR) – Súťaž o najlepšie lístkové cesto a výrobky z neho sa stáva tradíciou. V poradí 5.ročník súťaže sa konal v dňoch 15. a 16. 10. 2015, tentokrát na SOŠ potravinárskej v Kežmarku. Súťaže sa zúčastnili žiaci 2. až 4. ročníka z deviatich stredných odborných škôl, a to z Bratislavy, Banskej Bystrice, Topoľčian, Kežmarku, Košíc, Krupiny, Nitry, Levoče a Pruského. Tímy ukázali svoje zručnosti v nezmenených kategóriách klasické lístkové cesto a pľundrové cesto.

O výhru sa uchádzali jednotlivci a trojčlenné družstvá, pričom vedúcim družstva bol majster, respektíve učiteľ danej školy. Spomedzi družstiev porotu najviac presvedčilo a hlavnú cenu – dvojdňový pobyt vo wellness hoteli spojený s exkurziou v pekárni Beluša Foods pre obidve súťažiace a majsterku si odnieslo družstvo SOŠ Kežmarok. V súťaži jednotlivcov zvíťazila v kategórii výrobky z klasického lístkového cesta Veronika Lenhardtová z SOŠ Krupina a v kategórii výrobky z pľundrového cesta najviac presvedčila Petra Fudalyová zo SOŠ Kežma-rok.

Všetci účastníci museli v stanovenom intervale vytvoriť rozmanité kreácie z ciest, pričom na všetko dozerali ich majstri. Prvou úlohou bolo pripraviť tri kusy štvorcov z lístkového cesta rozmerov 10 x 10 cm s hrúbkou 5 mm, a taktiež výrobky podľa vlastnej fantázie. Súťažiaci si so sebou priniesli aj širokú škálu pracovných pomôcok, ako napríklad nože, krájače, misky či mašľovacie štetce. Organizátori súťaže sa aj tento rok postarali o dôležité suroviny ako múka, droždie, soľ, olej, zlepšujúci prípravok, margaríny a vajíčka, ktoré boli pre súťažiacich pripra-vené vopred.

Foto: ŠIOV

Pri hodnotení porota posudzovala viacero kritérií. Dôležitá bola okrem iného aj presnosť vyro-beného štvorca, úprava povrchu, taktiež chuť, originalita a ďalšie í rad prísnych kritérií. O od-bornosť sa postaral garant podujatia – Únia priemyselných pekárov.

Celá súťaž sa uskutočnila z prostriedkov propagácie projektu www.podpormeremesla.eu, kto-rého hlavným cieľom je dať do povedomia žiakom končiacim ZŠ, respektíve ich zákonným zástupcom dôležitosť odborného vzdelávania a prípravy, a taktiež podporiť rozvoj spolupráce medzi zamestnávateľom a strednou odbornou školou.

Celý projekt je financovaný z finančných prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu prostredníctvom Úradu vlády SR, a to v rámci programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.

Súťažiacich hodnotila trojčlenná porota v zložení:

Ing. Viera Žatkovičová – predseda poroty, pracovník ŠIOV

Ing. Martin Jurica – člen poroty, pracovník Beluša Foods

Ivona Uhliarová – člen poroty za Úniu priemyselných pekárov Slovenska,

CV Liptovský Hrádok a hlavný technológ Tatrapeko, a.s., Liptovský Mikuláš

Výsledky súťaže:

Jednotlivci lístkové cesto

1. miesto – Veronika Lenhardtová zo SOŠ Krupina

2. miesto – Dominika Smolenová zo SOŠ Kežmarok

3. miesto – Natália Makkaiová z HA košice

Jednotlivci pľundrové cesto

1. miesto – Petra Fudalyová zo SOŠ Kežmarok

2. miesto – Dominik Dvorský zo SOŠ Banská Bystrica

3. miesto – Andrea Miglierini zo SOŠ Bratislava

Družstvá

1.miesto – SOŠ Kežmarok

2.miesto – SOŠ Krupina

3.miesto – SOŠ Nitra

Tento rok sa udeľovala aj mimoriadna cena predsedu Únie priemyselných pekárov, ktorú si zaslúžene odniesli žiaci zo SOŠ Levoča.

Výhercom gratulujeme!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať