Budúcnosť správy a riadenia spoločností je v digitalizácii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
CECGA

Digitalizácia a transparentnosť – transformácia budúcnosti Corporate Governance

Nový Kódex správy spoločností na Slovensku vydaný asociáciou CECGA v súlade s novými G20 / OECD Princípmi Corporate Governance zo septembra 2015

Ako podporiť rast a zvýšiť konkurenčnú výhodu Európskej únie?

Bratislava, 27.10.2016 – V Bratislave sa dnes uskutočnila 19th European Corporate Governance Conference, ktorú navštívilo viac ako 250 zahraničných a domácich odborníkov pre oblasť správy a riadenia spoločností. Cieľom konferencie na tému „Digitalizácia a transparentnosť“ bola spoločná diskusia zástupcov súkromného a verejného sektora o digitalizácii a transparentnosti a ich vplyve na správu a riadenie spoločností. Účastníkom konferencie bol predložený aj nový „Kódex správy spoločností na Slovensku“, vydaný asociáciou CECGA v súlade s novými princípmi G20/OECD z roku 2015.

Konferencia bola organizovaná Stredoeurópskou asociáciou správy a riadenia spoločností (Central European Corporate Governance Association – CECGA) pod záštitami predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie, prezidenta SR pána Andreja Kisku, Ministerstva financií SR a Ministerstva spravodlivosti SR.

Konferenciu „Digitalizácia a transparentnosť“ slávnostne otvoril prezident Slovenskej republiky pán Andrej Kiska. V otváracom príhovore vyzdvihol pozitívne prínosy zavádzania princípov Corporate Governance do systému správy spoločností: „Corporate Governance v podmienkach Slovenskej republiky zohráva kľúčovú úlohu na prilákanie nových investorov, či už z domácich alebo zahraničných zdrojov. Som veľmi rád, že existuje združenie CECGA, ktoré napomáha práve rozvoju a implementácii princípov Corporate Governance na Slovensku. Je zrejmé, že je pred nami ešte veľa práce, ale dúfam, že diskusia na tejto konferencii prispeje k procesu nájdenia trvalých a dlhodobých riešení problémov v oblasti otvorenosti a transparentnosti správy a riadenia spoločností“.

„Nové technológie a digitalizácia sú čoraz dôležitejšie. Umožňujú nám komunikovať rýchlo a ovplyvňujú spôsob, akým jednotlivé firmy podnikajú. Všetko to má vplyv na oblasti správy a riadenia spoločnosti. Transparentnosť a zdieľanie informácií sú kľúčové témy európskeho modelu Corporate Governance. Našou povinnosťou je presadzovať princípy správy a riadenia spoločností. Preto kladieme osobitný dôraz na informácie, aby boli zdieľané rýchlejšie, transparentne a hlavne bezpečným spôsobom,“ povedala vo svojom úvodnom príhovore Věra Jourová, eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rovnosť pohlaví.

Digitalizáciu a transparentnosť a ich výynam pre dobrú správu spoločností zdôraznili vo svojich úvodným príhovoroch aj pani Lucia Žitňanská, podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Slovenskej republiky a pani Dana Meager, štátna tajomníčka Ministerstva financií Slovenskej republiky.

Program konferencie bol rozdelený do 4 panelových diskusií na témy: Corporate Governance v globálnom kontexte, Výzvy pre riadiace orgány spoločností: odmeňovanie a transparentnosť, Vzťah medzi digitálnou transformáciou a Corporate Governance, Výbory pre audit a nový regulačný model. Konferencie sa zúčastnilo viac ako 250 zahraničných a domácich odborníkov – predstaviteľov OECD, Európskej komisie, zástupcov vlády Slovenskej republiky, členov predstavenstiev a dozorných rád, zástupcov súkromného a verejného sektora, akademickej obce a investorov.

Súčasťou konferencie „Digitalizácia a transparentnosť“ bolo predstavenie nového Kódexu správy spoločností na Slovensku. Vývoj národného kódexu správy spoločností na Slovensku úzko súvisí s vývojom vo svete v oblasti správy spoločností. Už prvý kódex vydaný v roku 2002, vznik ktorého iniciovala Burza cenných papierov v Bratislave, a.s. (Burza), vychádzal z princípov správy spoločností vydaných v roku 1999 Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj – OECD. Na základe skúseností z účtovných škandálov v mnohých spoločnostiach na prelome milénia, OECD v roku 2004 aktualizovala svoje princípy a k pôvodným piatim princípom pridala tzv. základný princíp určený pre národné vlády s cieľom podporiť vytváranie prostredia na implementáciu princípov v systéme správy spoločností.

V súvislosti s vydaním revidovaných Princípov OECD v roku 2004, ako aj s vydaním odporúčaní Európskej komisie pre oblasť správy spoločností vznikla potreba aktualizovať platný kódex. Výsledkom spolupráce s oslovenými subjektmi a odbornou verejnosťou bol nový Kódex správy spoločností na Slovensku, ktorý nadobudol účinnosť 1.1.2008 a vzťahoval sa na všetky spoločnosti registrované na Burze.

Ďalším míľnikom vývoja národného kódexu je schválenie princípov G20/OECD v septembri roku 2015 v Ankare. Nový kódex správy spoločností na Slovensku, ktorý by mali spoločnosti dodržiavať od 1.1.2017 bol uvedený a odovzdaný účastníkom konferencie. „Ambíciou asociácie CECGA je povzbudiť spoločnosti, aby sa prihlásili k tomuto Kódexu. Spoločnosti vďaka tomu získajú pridanú hodnotu v komunikácii s obchodnými partnermi, bankami, zamestnancami a vonkajším prostredím. Touto pridanou hodnotou je dôvera všetkých partnerov a v konečnom dôsledku vplyv na dlhodobú udržateľnosť a ziskovosť spoločností,“ povedala Elena Kohútiková, predsedníčka Správnej rady CECGA.

Konferencia tohto typu a rozsahu mohla byť zorganizovaná len vďaka partnerom a sponzorom konferencie, čo zdôraznila vo svojom príhovore pani Elena Kohútiková, predsedníčka Správnej rady CECGA. „Dovoľte mi poďakovať našim sponzorom a partnerom, ktorí nám umožnili zorganizovať túto konferenciu a nadviazať tak na tradíciu, ktorá sa už prirodzene viaže k predsedníctvu krajiny v Rade EÚ. Výraznou mierou prispeli k obsahovému naplneniu konferencie, ale aj k jej finančnému a mediálnemu pokrytiu.”

Partnermi a sponzormi konferencie boli Ministerstvo financií SR, Ministerstvo spravodlivosti SR, EY Slovakia, Všeobecná úverová banka, Squire Patton Boggs, KINGFISHER Executive Search, Burza cenných papierov Bratislava, OTP Banka Slovensko, AmCham Slovakia, BCCSR, CAMIT, ecoDa, BusinessEurope, EuropeanIssuers a mediálni partneri RTVS, TA3, Rádio Slovensko, EurActiv.sk a Agentúra SITA.

Viac informácii o konferencii nájdete na www.cecga.org/conference

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaElena KohútikováLucia ŽitňanskáVěra Jourová