DKV: Cestná nákladná doprava má za sebou úspešný rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 10. februára (WBN/PR) – Tankovanie nafty narástlo o 20 %. Rizikom pre dopravcov sú cenové rozdiely v cenách nafty a nedostatok vodičov

Skupina DKV Mobility Services Group, ktorej súčasťou je spoločnosť DKV Euro Service, líder na európskom trhu palivových a servisných kariet, dosiahla v roku 2015 celkový výnos z prevádzkových činností 5,8 miliardy eur. To zodpovedá medziročnému nárastu o 1,8 percenta. „Hoci bola cena nafty v uplynulom roku vzhľadom k súčasnej nadmernej ponuke na svetovom trhu priemerne o 12 percent nižšia ako v predchádzajúcom roku, podarilo sa skupine DKV Group tento vývoj úspešne kompenzovať,“ hovorí výkonný riaditeľ skupiny Dr. Alexander Hufnagl.

Dopravcom sa darilo: natankovali o 20 % viac nafty

Minulý rok bol úspešný aj pre pobočku DKV v Slovenskej a Českej republike. „Podarilo sa nám dosiahnuť dvojciferný nárast všetkých produktových skupín, pričom spotreba motorovej nafty narástla o viac ako 20 %. Za nárastom stojí okrem priaznivej situácie na strane dopravcov tiež vysoká miera spokojnosti existujúcich zákazníkov s našimi službami a vynikajúca akvizičná činnosť,“ uvádza Ondřej Pavlík, výkonný riaditeľ slovenskej a českej pobočky DKV Euro Service.

Podľa O. Pavlíka mala obchodne dobrý alebo výborný rok aj väčšina zákazníkov spoločnosti DKV Euro Service. Domáci dopyt, export tovaru do prebúdzajúcich sa západných ekonomík a klesajúce ceny nafty boli hybnou silou ozdravenia celého sektora cestnej nákladnej dopravy. „Naše analýzy ukazujú, že si dopravcovia ako celok poradili s konjunktúrou ekonomiky veľmi dobre. Najväčšie nárasty sme zaznamenali u dopravných firiem podnikajúcich v automobilovom sektore a priemyselnej výrobe,“ hovorí O. Pavlík.

Liter ropy zostáva stále lacnejší ako liter najlacnejšej balenej vody

Rast ekonomiky by mal pokračovať aj v tomto roku. „Scenáre vývoja cien ropy sú pre najbližšie mesiace v podstate nemenné a pre dopravcov priaznivé: liter ropy bude aj ďalej lacnejší ako liter najlacnejšej balenej vody,“ konštatuje O. Pavlík. Rovnako tak sadzby mýta na rok 2016 väčšinou zostávajú na rovnakých hodnotách alebo len vyrovnávajú nízku úroveň inflácie. „Dopravcovia by sa však mali včas zaistiť proti rastu cien paliva z dnešných hodnôt,“ odporúča O. Pavlík. Riaditeľ slovenskej a českej pobočky DKV zároveň upozorňuje na veľký rozptyl stojanových cien: „Dopravné firmy by mali starostlivo zvažovať, kde ich vodiči tankujú. Rozdiely medzi najnižšími a najvyššími cenami nafty na domácich čerpacích staniciach dosahujú v súčasnosti až 30%.“

Vodičov je nedostatok, narastú aj ceny prepravy?

Proti všetkým priaznivým vyhliadkam stojí aktuálny nedostatok vodičov. „Obávam sa, že problém s vodičmi sa ešte viac prehĺbi, pretože jeho štruktúra sa nerieši. Navyše dopyt po dopravných kapacitách s najväčšou pravdepodobnosťou ďalej porastie a v nepriamej úmere sa k tomu ponuka dostupných vodičov skôr zníži. Tým sa ešte viac roztvoria nožnice medzi ponukou a dopytom a vytvorí sa tlak na významnejší nárast mzdových nákladov,“ upozorňuje O. Pavlík. Paradoxne by však tento problém mohol prispieť k obmedzeniu dopravnej kapacity, a tým k rastu cien za prepravu.

DKV Euro Service je dlhodobým lídrom v servise pre dopravcov

DKV Euro Service je jednou z vedúcich servisných spoločností v oblastiach logistiky a cestnej prepravy, ktorá už od roku 1934 ponúka profesionálom v doprave nespočetné množstvo služieb zameraných na optimalizáciu nákladov a efektívne riadenie vozových parkov na európskych cestách. Medzi ne patria napríklad bezhotovostné platby za produkty a služby u 60 000 obchodníkov so širokým portfóliom ponúkaných značiek, a tiež služby jednorazovej úhrady mýta alebo vratky dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane. DKV Euro Service je súčasťou DKV MOBILITY SERVICES Group. Skupina je zastúpená v 42 krajinách, zamestnáva vyše 700 pracovníkov po celej Európe a v roku 2015 dosiahla obrat 5,8 miliárd eur. V minulom roku bolo v obehu približne 2,5 milióna servisných kariet DKV a palubných jednotiek u viac ako 120 000 zákazníkov. V rovnakom roku bola karta DKV už po jedenásty krát za sebou vyhlásená „Najlepšou značkou“ v kategórii palivových a servisných kariet.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie DKV Euro Service