Budaj chce 21. august a 21. jún vyhlásiť za pamätné dni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novozvolení poslanci parlamentu
Minister životného prostredia Ján Budaj. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 31. októbra (WebNoviny.sk) – Poslanec OĽaNO Ján Budaj plánuje predložiť návrh, aby NR SR zapísala dva nové pamätné dni. Prvým má byť 21. august a má pripomínať udalosti z roku 1968, keď do Československa vtrhli okupantské vojská Varšavskej zmluvy. Druhý deň, 21. jún, ma pripomínať, že v roku 1991 odišiel posledný transport sovietskych vojsk z Československa. Budaj to uviedol na dnešnej tlačovej besede.

Budaj pripomína, že v prvých týždňoch okupácie v roku 1968 pre streľbu do bezbranných ľudí, pre dopravné nehody, ktoré spôsobili bezohľadní vodiči sovietskych tankov, či pre kriminálne činy pripravili okupačné jednotky o život najmenej 135 občanov Československa. Neskôr za obdobie okupácie sovietskymi vojskami zahynulo najmenej 267 Čechov a Slovákov. Dodal tiež, že celú okupáciu sprevádzala aj vlna emigrácie a odhaduje sa, že okolo štvrť milióna ľudí odišlo z Československa do zahraničia z politických príčin.

Pamätný deň nie je to isté ako štátny sviatok, keďže štátny sviatok zakladá aj dni voľna. Pamätný deň nám má však pripomenúť, že sme sa dokázali zbaviť okupačných vojsk. „Toto pripomenutie je náležité a patrí do dejinného príbehu Slovákov. Podnecuje k zamysleniu sa a k tomu, aby tlač nezabúdala na odchod sovietskych vojsk,“ uviedol Budaj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Budaj
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky