Matovič: Večeru chcú zdokladovať vymyslenými položkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor Matovič
Igor Matovič - líder hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. októbra (WebNoviny.sk) – Kancelária NR SR si podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča dodatočne vymýšľa položky a snaží sa ich napasovať tak, aby jej to sedelo pri dokladovaní večere pre predstaviteľov parlamentov EÚ, ktorú organizoval predseda NR SR Andrej Danko.

Ako povedal Matovič vo štvrtok na tlačovej besede, Kancelária NR SR doteraz neukázala objednávku na zabezpečenie akcie. Matovič spochybnil, že na večeri bolo 270 ľudí. „Žiadame Danka, aby zdokumentoval, že tam bolo 270 ľudí. Nech zverejní presný zoznam ľudí, fotodokumentáciu a presný rozpis položiek,“ vyzval Matovič Danka, pretože zo zverejnených fotografií to na účasť 270 ľudí nevyzerá.

Podľa Matoviča sa podávalo bežné menu

Ako povedal Matovič, podávalo sa bežné menu. Z alkoholu bežná hruškovica a víno. „Nič predražené,“ konštatoval. Na jedlo bol kačací vývar, pstruh, jelení steak a jeden koláčik. „Obyčajné menu obyčajnej svadby, honosne prestreté,“ uviedol. Zároveň pripomenul vyjadrenie Danka, podľa ktorého hostí obsluhovalo sto členov personálu. „Z fotografií to tak nevyzerá,“ vyhlásil.

Večera pre predstaviteľov parlamentov EÚ stála podľa Matoviča 72 718 eur. Jedna večera v prepočte teda stála 3 000 eur, táto suma je prepočítaná na predsedov parlamentov. Ak by bolo pravdivé tvrdenie, že v sume je zarátaná večera pre 270 ľudí, bolo by to podľa Matoviča 269 eur na osobu.

Kancelária NR SR predraženie večere odmieta

Kancelária Národnej rady SR odmieta informácie o predraženej večeri lídrov Európskej únie a považuje ich za zavádzajúce. „Večera, ktorá bola podávaná najvýznamnejším štátnikom, nestála 60-tisíc eur. Päťchodové menu stálo na osobu 55 eur. Večera bola podávaná pre 270 ľudí,“ uvádza sa v stanovisku Kancelárie NR SR, ktoré poskytla agentúre SITA. K sume je pripočítané aj zaplatenie personálu, pričom išlo o viac ako 100 ľudí.

„Hostí obsluhovalo viac ako 70 čašníkov, varilo im 10 kuchárov a pomáhal ďalší pomocný personál,“ uvádza kancelária. Rovnako Národná rada SR nemá potrebné vybavenie (taniere, príbory, poháre…), aby protokolárne „odstolovala“ 270 hostí. „Aj tento podstatný fakt tvoril sumu za slávnostnú večeru,“ píše kancelária s tým, že v konečnej sume je zároveň zahrnutý aj kultúrny program, v ktorom vystúpili desiatky rôznych slovenských umelcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoIgor Matovič
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky