Kotlebove hliadky vo vlakoch skončia, novelizuje sa zákon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ĽSNS
Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 25. októbra (WebNoviny.sk) – Trestné činy extrémizmu a rasovo motivované trestné činy budú postihované účinnejšie. Poslanci schválili vládny návrh zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v Európskej únii. Trestné činy extrémizmu a rasovo motivované trestné činy by mali po novom spadať pod Špecializovaný trestný súd.

Návrh ministerstva zavádza skutkovú podstatu nového trestného činu apartheidu

Zmeny v Trestnom zákone sa dotýkajú napríklad definície extrémistického materiálu. Ustupuje sa od dikcie, podľa ktorej materiál je možné definovať ako extrémistický iba vtedy, ak orgány činné v trestnom konaní dokážu jeho spojitosť s podnecovaním k nenávisti, násiliu a ďalším nežiaducim javom.

Ďalšou novinkou je, že bude trestná nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia. Precizuje sa tiež definícia rasovo motivovaného trestného činu. Na to, aby bolo možné trestný čin klasifikovať ako rasovo motivovaný, už nebude nevyhnutná len skutočná, ale aj domnelá príslušnosť jednotlivca alebo osôb k niektorej rase, národu, národnosti či etnickej skupine.

Návrh ministerstva tiež zavádza skutkovú podstatu nového trestného činu apartheidu. Apartheid je v rámci medzinárodného trestného práva vnímaný ako zločin proti ľudskosti. Je možné ho definovať ako konanie jednotlivca, ktorým sa snaží zachovať režim charakteristický útlakom a nadvládou jednej rasovej skupiny nad inou.

Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) vo svojom pozmeňujúcom návrhu žiadala zmenu, podľa ktorej sa predĺži lehota, v ktorej sa premlčuje trestné stíhanie vybraných trestných činov z troch na 15 rokov, a žiadala do zoznamu týchto trestných činov doplniť aj trestný čin znásilnenia a sexuálneho znásilnenia. Peter Osuský (SaS) navrhoval doplniť ustanovenie, ktorým sa stanoví, že pri trestnom čine sa nevyžaduje spôsobenie malej škody. Zámerom je to, aby sa sprejerstvo posudzovalo ako samostatný trestný čin bez ohľadu na výšku spôsobenej škody. Návrhy Jurinovej ani návrh Osuského však neprešli.

Stop Kotlebovým hliadkam vo vlakoch

Cez novelizáciu zákona o dráhach sa majú zakázať Kotlebove hliadky vo vlakoch. V navrhovanom texte sa píše, že „dohľad nad verejným poriadkom, ochranu základných práv a slobôd, ochranu života a zdravia cestujúcich prepravovaných vlakmi osobnej prepravy a na železničných staniciach a ich majetku vykonáva Policajný zbor alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy alebo dopravcom“.

Hliadky Ľudovej strany Naše Slovensko sú vo vlakoch od apríla. Železnice pre túto aktivitu už zmenili prepravný poriadok Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK). Po novom je bez predchádzajúceho písomného povolenia ZSSK vo vlakoch zakázané vykonávať činnosti, ktoré nesúvisia s hromadnou osobnou dopravou a poskytovaním služieb spojených s prepravou verejnosti, a to ani s platným cestovným dokladom.

Bez písomného súhlasu ZSSK je zakázané podnikať alebo vstupovať do vlakov ZSSK za týmto účelom, vykonávať predaj, propagáciu alebo uskutočňovať politickú agitáciu, podporu alebo popularizáciu názvu, značky, programu alebo hesiel politickej strany, politického hnutia alebo kandidáta, umiestňovať alebo rozdávať letáky, respektíve realizovať na tento účel alebo v súvislosti s tým akékoľvek úkony.

Ľudová strana Naše Slovensko začiatkom augusta avizovala, že napriek tomu bude pokračovať v hliadkach vo vlakoch a od jesene spúšťa vlakové hliadky aj na západnom okruhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erika JurinováMarian KotlebaPeter Osuský
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky