Colníci pred Pohodou našli drogy, kontrolovali aj pokladnice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Festival Pohoda 2016
Atmosféra tretieho dňa 20. ročníka multižánrového festivalu Pohoda 2016 na letisku v Trenčíne. Trenčín, 9. júl 2016. Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – V súvislosti s festivalom Pohoda sa trenčianski colníci zamerali najmä na nezákonnú prepravu omamných a psychotropných látok na príjazdových cestách k festivalu a na používanie elektronickej registračnej pokladnice (ERP) pri predaji v areáli festivalu na trenčianskom letisku.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa trenčianskych colníkov Renáta Peťovská, v jednom prípade na hraničnom priechode Moravské Lieskové našli v aute Mercedes 300L v lakťovej opierke medzi sedadlami vodiča a spolujazdca približne 39 gramov marihuany.

Obrazom: Pohoda 2016 bola doteraz najlepšia

V druhom prípade na hraničnom priechode Drietoma v aute VW Golf imatrikulovanom v ČR služobný pes odhalil omamné a psychotropné látky na sedačke vodiča. Vodiča následne vyzvali, aby vyložil obsah vreciek. V plastovej škatuľke od žuvačiek mal zatvárateľné vrecko s obsahom bieleho prášku neznámeho pôvodu s hmotnosťou približne dva gramy. Podľa vyjadrenia vodiča išlo o kokaín. V druhom vrecku nohavíc mal vodič plastové uzatváracie vrecko s obsahom rastlinnej sušiny – marihuany v množstve 4,5 gramu. Oba prípady boli odovzdané na ďalšie konanie orgánom Policajného zboru SR.

Colníci tiež kontrolovali používanie elektronickej registračnej pokladnice u predávajúcich. V šiestich prípadoch zistili porušenie predpisov. V troch prípadoch predávajúci nepoužil elektronickú registračnú pokladnicu na evidenciu tržby, v dvoch prípadoch subjekt na predajnom mieste nesprístupnil vyobrazenie pokladničného dokladu a v jednom prípade predávajúci nemal knihu elektronickej registračnej pokladnice umiestnenú na predajnom mieste. Celkovo za porušenia udelili pokuty za 1 190 eur.

Za prvý polrok tohto roku colníci Colného úradu Trenčín vykonali 409 kontrol zameraných na dodržiavanie zákona o elektronickej registračnej pokladnici, z čoho až 211 skončilo konštatovaním o porušení zákona, čo je takmer 52 percent. Za tieto porušenia predpisov uložili pokuty v celkovej výške 45 080 eur,“ doplnila hovorkyňa trenčianskych colníkov Peťovská. Najčastejšie bola uložená pokuta za nezaevidovanie prijatej tržby do elektronickej registračnej pokladnice. Niektorí podnikatelia porušujú zákon opakovane, v štyroch prípadoch bol z tohto dôvodu podaný podnet na zrušenie živnostenského oprávnenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať