Pútnikov v Levoči počasie neodradilo, pozdravil ich aj pápež

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Levocska put
Veriaci pred Bazilikou Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore počas Levočskej púte 2016 v mimoriadnom svätom roku milosrdenstva. Levoča, 03. júl 2016. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

LEVOČA 3. júla (WebNoviny.sk) – Ani nepriaznivé počasie neodradilo pútnikov od účasti na slávnostnej svätej omši na Mariánskej hore v Levoči, ktorou v nedeľu vyvrcholila každoročná Mariánska púť. Dopoludňajšiu slávnosť celebroval arcibiskup Mario Giordana, apoštolský nuncius na Slovensku, ktorý hneď v jej úvode tlmočil veriacim pozdrav od pápeža Františka a odovzdal im jeho požehnanie. Prítomných tiež vyzval k modlitbám za Svätého Otca. Podľa organizátorov sa počas celého víkendu zišlo na Mariánskej hore menej pútnikov ako v minulom roku.

V sobotu ich tu bolo okolo dvestotisíc. Dnes návštevnosť ovplyvnilo počasie, o šiestej ráno sme tu mali silný lejak, búrku. Mnohí však na naše prekvapenie vytrvali a ostali. O siedmej ráno sem prichádzali dosť početné zástupy pútnikov. Počas víkendu ich tu bolo zhruba štyristotisíc,“ informoval agentúru SITA Jozef Lapšanský, moderátor púte a jeden z organizátorov podujatia.

Ľudia na Slovensku majú veľkú vieru

Nedeľnej slávnosti predchádzal takzvaný prípravný týždeň, počas ktorého sa na Mariánskej hore slúžili každý deň sväté omše. Najstaršie pútnické miesto východného Slovenska privítalo prvých pútnikov púte v Mimoriadnom svätom roku milosrdenstva už v nedeľu 26. júna. Oficiálne odštartoval program púte v sobotu 2. júla, v deň slávnosti Navštívenia Preblahoslavenej Panny Márie, a to Fatimskou sobotou. Až do nedele sa na hore konali viaceré sväté omše a liturgie východného obradu. Osobitne pre mladých bola v sobotu určená modlitba svätého ruženca o 23:00, a to pri príležitosti blížiaceho sa Svetového stretnutia mládeže v Krakove. Po nej nasledovala polnočná svätá omša a tiež nočný program pre veriacich. Podľa Lapšanského bola účasť na nočnom programe bohatá, zišli sa na ňom viaceré skupiny mladých z rôznych kútov Slovenska. Viacerí z nich sem prišli pešo a putovali aj niekoľko dní.

Ľudia na Slovensku majú veľkú vieru, nenechajú sa odradiť ani zlým počasím, aby sem prišli, pretože majú hlboko zakorenenú vieru vo svojich srdciach. A toto je duchovná sila, ktorú majú ľudia, ktorí sem prichádzajú každoročne, a takto potom môžu vo svojom živote prekonávať svoje ťažkosti,“ uviedol dnes po skončení svätej omše pre médiá apoštolský nuncius Giordana. Uviedol, že tradícia tejto Mariánskej púte je hlboko zakorenená v srdci slovenského národa. Ako dodal, každoročne sem prichádzajú Slováci s rodinami a deťmi a snažia sa aj budúcim generáciám odovzdať túto vieru. Podľa jeho slov je pápež František informovaný o veľkých slávnostiach, ale aj veľkej viere Slovákov, s akou sa každoročne zúčastňujú na týchto slávnostiach.

Svätý Otec bol duchovne spojený s veriacimi

Poveril ma, aby som vždy na takýchto slávnostiach odovzdal veriacim jeho požehnanie,“ povedal. Práve po skončení svätej omše bolo prečítané aj posolstvo adresované pápežovi do Ríma, v ktorom ho Slováci uisťujú o svojich modlitbách. „Je pekné, že Svätý Otec je duchovne spojený aj s veriacim, ktorí boli na tejto dnešnej svätej omši,“ uzavrel Giordana.

Mesto Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska, korene mariánskeho kultu tam siahajú až do 13. storočia. Prvá kaplnka tam bola postavená ešte v roku 1247. Pútnický kostol na Mariánskej hore posvätil v roku 1922 biskup Ján Vojtaššák. Na baziliku ho v roku 1984 povýšil pápež Ján Pavol II., ktorý sem zavítal 3. júla 1995. Za jeho prítomnosti vtedy išlo o najväčšiu púť, na levočskú horu zavítalo viac ako 650-tisíc pútnikov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Pavol II.Pápež FrantišekPápež Ján Pavol II.