V Smere zaznieva otázka, kto nahradí Fica v ďalších voľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico, Robert Kaliňák
Robert Fico a Robert Kaliňák vo vláde sa vraj nepáčia Mostu-Híd ani Sieti. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 23. apríla (WebNoviny.sk) – V kuloároch Smeru-SD sa začalo diskutovať, kto povedie stranu do ďalších parlamentných volieb. Diskusia však nesúvisí s aktuálnym zdravotným stavom Roberta Fica, ale skôr s tým, že Fico bude v roku 2020 v politike už tridsiaty rok.

Analytik Ján Baránek vidí v strane troch potenciálnych lídrov, ktorí sa objavujú aj v prieskumoch popularity. Sú to Robert Kaliňák, Peter Pellegrini a Miroslav Lajčák. „Kaliňák bol dlhé roky dvojkou v strane. Vždy bol vnímaný ako korunný princ,“ povedal Baránek pre agentúru SITA s tým, že Kaliňák má u voličov Smeru vysokú podporu.

Jeho meno sa však posledný čas spája s viacerými kauzami. „Predseda Smeru nemusí byť politik, ktorého miluje celé Slovensko, ale má osloviť voličov Smeru,“ konštatoval Baránek. Iné by to však podľa neho bolo v diskusii o budúcom premiérovi, kde je potrebná zhoda koaličných partnerov. „Neviem, či by to bolo také jasné ako pri Ficovi,“ dodal.

V Pellegrinim vidí Baránek novú tvár Smeru. „Bol predsedom NR SR, bol aj v exekutíve. Osvedčil sa. Nevyvoláva kontroverzie,“ uviedol analytik. Lajčák je zas podľa neho skúsený diplomat. „Žiadny minister zahraničných vecí nevyvolával na domácej politickej scéne nevraživosť. Navyše Lajčák nikdy nebol vnímaný ako politik Smeru,“ povedal.

Baránek pripúšťa, že do hry by mohli vstúpiť aj iné mená. „Marek Maďarič však nikdy nepreukázal ambíciu byť v mocenskom popredí,“ myslí si. Potenciál má aj minister financií Peter Kažimír. „On však v prieskumoch nefiguruje vysoko, čo však neznamená, že by nemohol vyskočiť. Do volieb je dosť času, aby sa spopularizoval,“ povedal Baránek. Zároveň však dodal, že ministri financií nebývajú obľúbenými osobami ani vo verejnosti, ani vo vlastnej strane.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján BaránekMiroslav LajčákPeter KažimírPeter PellegriniRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie SMER-SDVláda SR