Kiska: Modernizácia armády má byť koncepčná a transparentná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska a Peter Gajdoš
Sprava: Prezident SR Andrej Kiska a minister obrany SR Peter Gajdoš počas brífingu po prijatí ministra obrany prezidentom SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 12. apríl 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 12. apríla (WebNoviny.sk) – O príprave strategických dokumentov, modernizácii ozbrojených síl, našich záväzkoch voči spojencom, ale aj komunikácii rezortu obrany hovoril prezident Andrej Kiska s novým ministrom obrany Petrom Gajdošom.

Vo vyhlásení po prijatí Gajdoša prezident priblížil, že ako hlavný veliteľ ozbrojených síl SR má eminentný záujem o hlbší pohľad a diskusiu na tému, akoby mala obrana našej krajiny vyzerať. „Som rád, že máme človeka, ktorý plne rozumie problematike,“ povedal Kiska na Gajdošovu adresu.

„O ozbrojených silách sa dá povedať, že vo všeobecnosti požívajú stále vysokú dôveru, ale zároveň, žiaľ, požívajú menší záujem verejnosti, akoby si zaslúžili,“ myslí si prezident. Preto je podľa neho dôležité, aby presadzovanie našich plánov, príprava strategických dokumentov či modernizácia armády boli koncepčné, transparentné a zrozumiteľné. „Bude na pánovi ministrovi, aby boli tieto plány záväzné, transparentné, presvedčivé vo vzťahu k spojencom, ale aby boli aj zrozumiteľné a presvedčivé aj vo vzťahu k verejnosti,“ dodal prezident.

Pokiaľ ide o komunikáciu s verejnosťou, podľa Kisku potrebujeme rozviazať ruky našim generálom, aby sa zapájali do verejnej diskusie o potrebách našej armády. Prezident zároveň informoval, že požiadal Gajdoša, aby mu pripravil audit našich záväzkov vo vzťahu k spojencom a aby spoločne s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom začali pracovať na tom, s čím pôjde Slovensko na tohtoročný summit NATO do Varšavy.

Záujem o podporu verejnosti pri presadzovaní strategických dokumentov avizoval aj minister Gajdoš. Ten chce do polroka od prijatia európskej bezpečnostnej stratégie pripraviť spoločne s rezortom zahraničných vecí aj slovenskú bezpečnostnú stratégiu. „Mojou úlohou bude spracovanie obrannej stratégie,“ dodal Gajdoš a takisto avizoval aj prípravu vojenskej stratégie. Chce k tomu vyvolať širokú diskusiu a žiadať o podporu verejnosti.

Šéf rezortu obrany takisto potvrdil zahraničnú orientáciu Slovenska, ktorá je určite proatlantická a proeurópska. Gajdoš takisto vidí priestor pre pokračovanie aktivít na úrovni V4 a deklaroval plnenie záväzkov voči našim spojencom v Severoatlantickej aliancii. Pri modernizácii armády chce postupovať transparente a maximálne efektívne využiť finančné prostriedky. Minister obrany tiež za svoju prioritu označil zlepšenie prípravy záloh. „Chcem spracovať, aby v rezorte bol platný Plán rozvoja a výstavby ozbrojených síl a následne na to nadväzoval plán obstarávania tak, aby tie záväzky, ktoré SR má, boli splnené,“ uzavrel Gajdoš.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky