Lajčák: Ukrajina si nemôže dovoliť čakať s reformami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 18. januára (WebNoviny.sk) – Za užitočnú výmenu názorov označil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák dnešné zasadnutie Rady pre zahraničné veci, ktorému dominovali témy ako Sýria, Irak a Ukrajina.

„Dôraz sa kládol na podporu reforiem. Je nevyhnutné, aby vedenie štátu ukázalo jasnú rozhodnosť,“ uviedol v súvislosti s Ukrajinou šéf slovenskej diplomacie. Ako dodal, zároveň potrebujeme „lepšiu koordináciu reformného procesu, a to na Ukrajine ako aj na strane Európskej únie“.

Ministri európskej dvadsaťosmičky ocenili doteraz spravené reformy, pričom Slovensko hodnotí pozitívne najmä pokrok v oblasti financií a bankového sektora. Na druhej strane je potreba pridať v oblasti decentralizácie, verejnej správy a boja proti korupcii, agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí. Ministri sa vyjadrili aj za pokračovanie celkovej implementácie minských dohôd.

„Ukrajina si nemôže dovoliť luxus čakať s reformami, kým sa bezpečnostná situácia stabilizuje,“ vysvetlil Lajčák s tým, že vhodným rámcom pre reformy je dohoda o voľnom obchode, ktorá platí od začiatku tohto roka. Podľa šéfa slovenskej diplomacie je stabilita a prosperita krajín na východ od EÚ jej strategickým záujmom. „Vlastníctvo a zodpovednosť za realizáciu reformného procesu však musia byť v ukrajinských rukách,“ uzavrel.

Téma Ukrajiny rezonovala aj pred zasadnutím rady, a to na pracovnom stretnutí skupiny Priateľov Ukrajiny za účasti tamojšieho šéfa diplomacie Pavla Klimkina. „Bol to priestor prezentovať konkrétne kroky tamojšej vlády a tlmočiť jeho očakávania od dnešnej debaty ministrov členských štátov EÚ,“ priblížil minister zahraničia.

Diskusia o Sýrii mala tri roviny – podpora tamojšieho politického procesu, kolektívny príspevok EÚ k donorskej konferencii 4. februára v Londýne a vplyv aktuálne napätých vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Iránom na širšie regionálne dianie. Zaznel okrem iného záujem koordinovať ponuku únie na londýnskej konferencii a predstaviť kredibilný balík pomoci EÚ.

V súvislosti s Irakom sa ministri venovali aktuálnej výzve ako riešiť humanitárnu situáciu obyvateľov a stabilizovať oblasti, ktoré boli donedávna pod kontrolou Daeš (ISIS), čo by mohlo uľahčiť aj návrat utečencov do svojich domovov. Reč bola aj o podpore pre reformu verejnej správy a pre proces zmierenia v Iraku. Európska komisia by mala pripraviť prehľad, ako môže EÚ priamo podporiť územia oslobodené spod Daeš ako aj poskytnúť podporu prostredníctvom irackej vlády, uviedol tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

„Na obede ministrov EÚ sa zúčastnil aj náš jordánsky kolega, ktorý nám dal svoju perspektívu k týmto témam. Ocenili sme pritom konštruktívnu a zodpovednú úlohu Jordánska, ktorú dlhodobo zohráva pri stabilizácii regiónu,“ zhodnotil minister Miroslav Lajčák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR