Iná vláda príjme pod tlakom utečenecké kvóty, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Viac ako tretina Slovákov si myslí, že ani jeden slovenský politik nemá šancu nahradiť Roberta Fica v kresle premiéra. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 16. januára (WebNoviny.sk) – „Ak príde iná vláda, bude realizovať kvóty pod tlakom, ktorý príde“, myslí si predseda vlády SR a predseda strany Smer-SD Robert Fico. Povedal to v dnešnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. Súčasná vláda tomuto tlaku neustúpi. Ak sa tak však stane, bude SR podľa premiéra nútená zobrať niekoľko tisíc migrantov, predovšetkým moslimského pôvodu. Pýta sa, čo s týmito migrantmi budeme robiť, lebo predstava EÚ je taká – zobrať migrantov a starať sa o nich.

Podľa Fica, bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy mal pravdu, keď povedal, že bolo zbabelosťou, že do základných dokumentoch EÚ sa nedostala zmienka o kresťanskej identite Európy. Rétorika premiéra podľa predsedu strany Most-Híd a poslanca NR SR Bélu Bugára nezodpovedá problémom Slovenska. „Tu a teraz na Slovensku migráciu neriešime, lebo sem migranti nechcú ísť. Oni sa viac boja Slovenska, ako Slovensko sa bojí ich,“ uviedol Bugár. Tvrdí tiež, že treba pokračovať v dobrovoľnom prijímaní utečencov a povinné kvóty odmieta.

Slovensko je bezpečná krajina, lebo sme, na rozdiel od iných krajín, nepodcenili tému migrácie, pripomenul svoj postoj premiér. Udalosti vo Francúzsku a Nemecku potvrdili, že migračná vlna je neriadená a nekontrolovaná a súvisí s teroristickými útokmi, konštatoval Robert Fico v diskusii. „Nepleťme azyl s tým, čo sa deje ohľadne kvót. Tu nejde o azylové konanie, tu je rozhodnutie Rady ministrov vnútra (členských krajín EÚ, pozn. red.), že Slovensko musí prijať niekoľko tisíc migrantov. To nie je či chceme, alebo nechceme. My sme to odmietli a podali sme proti tomu žalobu,“ uviedol v diskusii predseda vlády.

Slovensko podľa Roberta Fica akceptuje prirodzenú individuálnu integráciu ľudí aj s iným náboženstvom. Na vyjadrenia prezidenta SR kritizujúce postoj vlády k migrantom, špeciálne k moslimom reagoval tvrdením, že prezident nemá žiadnu zodpovednosť a ľahko sa mu o tom rozpráva. Naša migračná politika je veľmi prísna, čo je podľa Bélu Bugára v poriadku. Tvrdí, že my sami sa musíme rozhodnúť, koho z migrantov zoberieme a koho nie. Šéf strany Most-Híd zopakoval, že migrácia nie je problémom Slovenska. Odmieta všetkých moslimov „hádzať do jedného vreca“ a vytváranie obrazu o ich kolektívnej vine. Obaja diskutujúci kritizovali krajiny, ktoré nezvládajú ochranu schengenskej hranice.

Hostia diskusie Slovenského rozhlasu – RTVS Sobotné dialógy sa vyjadrili aj k štrajku učiteľov. Rober Fico pripomenul, že právo na štrajk je ústavné právo, no o platoch sa podľa neho musí rozhodovať v riadnom sociálnom dialógu. Platy učiteľom sa zvyšovali a v rokoch 2012 – 2016 boli zvýšené o 22 percent, čo je najviac zo všetkých pracovníkov verejnej správy, upozornil premiér. Dodal, že sú pripravení rokovať s oficiálnymi školskými odbormi o obsahu programového vyhlásenia vlády. Myslí si, že nespokojnosť prejavuje zlomok učiteľov a je tam prepojenosť na opozičnú politiku. Béla Bugár považuje za problém, že premiér chce rokovať iba s oficiálnymi odbormi, vylučuje mladých učiteľov organizovaných v Nových školských odboroch.

Myslí si, že k téme školstva by sa malo vyjadriť celé politické spektrum a niečo by sa dalo spraviť ešte pred voľbami. Fico oponuje, že súčasná opozícia, jej väčšina, ktorá bola vo vláde za Ivety Radičovej, nezvýšila učiteľom platy vôbec. Premiér priznal, že na kategóriu mladých učiteľov sa musí myslieť zvlášť a práve pre túto skupinu pripravili projekt učiteľských bytov. Je to jedno z opatrení, ktoré chce Smer-SD zaviesť v rámci tretieho sociálneho balíka, ak bude vo vláde po marcových parlamentných voľbách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárNicolas SarkozyRobert Fico