Výrok Fica o monitorovaní moslimov pobúril Islamskú nadáciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bezpečnosť slovenských občanov je podľa premiéra Roberta Fica prvoradá. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 16. novembra (WebNoviny.sk) – Islamská nadácia na Slovensku sa ostro ohradila voči výroku predsedu vlády Roberta Fica a označila výrok za šokujúci. Ten v nedeľu v nadväznosti na piatkové teroristické útoky v Paríži vyhlásil, že „monitorujeme každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území SR“.

Ako sa uvádza v stanovisku Islamskej nadácie na Slovensku, premiér tak verejne zbúral mýtus o Slovensku ako demokratickej a slobodnej krajine. „Veľký Brat vás sleduje, odkázal slovenským občanom Robert Fico. Nateraz nie všetkých. Tentoraz sa rozhodol ‚posvietiť si‘ len na moslimov. Zajtra to môže byť iná náboženská, politická či názorová skupina. Skôr či neskôr môže prísť na každého,“ pripomína Islamská nadácia na Slovensku.

„Nepovedal, že monitorujú každého radikála, ani každého extrémistu. Povedal, že monitorujú každého jedného moslima. Naznačil, že časť občanov jeho vlastného štátu predstavuje hrozbu. Nie po rozhodnutí súdu, ani na základe obvinenia polície, ale preto, že majú iné vierovyznanie,“ píše sa v stanovisku.

Islamská nadácia sa preto pýta, „či zostane len pri monitorovaní, alebo sa máme pripraviť aj na povinné nosenie ‚zeleného polmesiaca‘ inšpirovaného žltou hviezdou, ktorú museli nosiť v temných časoch slovenských dejín príslušníci inej ‚monitorovanej‘ náboženskej skupiny“.

Obrazom: Teroristické útoky v Paríži

Bezpečnostné zložky podľa Fica v súčasnosti monitorujú „každého jedného moslima, čo sa nachádza na území SR“, pričom, ako dodal, vo väčšine prípadov ide o legálnych obyvateľov. Vyhlásil to v nedeľňajšej diskusii v relácii V politike na televízii TA3.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico