Rioja - najznámejšie španielske víno s vanilkovou vôňou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Víno
Foto: SITA/AP

La Rioja je oblasť, kde sa vyrába víno predávané pod menom Rioja. Najčastejšie sa stretávame s červenými vínami z La Rioja, ale existujú i biele a v poslednej dobe dokonca aj ružové. Toho červeného sa dorobí 85% a je to bez pochýb jedno z najdôležitejších španielskych vín.

Víno
Foto: SITA/AP

La Rioja leží vo vnútrozemí na severe Španielska, ďalej na sever už začínajú Pyreneje. Vinárskymi centrami sú mestá Haro a Alfaro. Hrozno sa tu pestuje na rozlohe 57 tisíc hektárov a produkcia Rioja vín prevyšuje slovenskú ročnú spotrebu asi päťnásobne. Na výrobu červených vín Rioja sa používa viacero odrôd, to zamená, že Rioja je zvyčajne cuvée, ale dominantnou zložkou je vždy odroda tempranillo, ktorej býva vo výslednej kupáži minimálne 60%. Niektoré vína sú však 100% tempranillo. V menších množstvách sa dopĺňa tempranillo odrodami mazuelo, garnacha a graciano.

Štýl vyrábaného vína je silno ovplyvnený vínami z Bordeaux, odkiaľ sa spracovateľké postupy začali preberať už od 18. storočia. Hlavnou črtou, ktorú v Rioje prebrali z Bordeaux , je vyzrievanie vín v barikových sudoch, teda malých (225 litrových) dubových sudoch. Vína tým získavajú mäkkosť v chuti a vo vôni vanilkové tóny. Skladovanie vín v sudoch je tiež základom miestneho kvalitatívneho rebríčka. Vína s najkratšou dobou strávenou vyzrievaním v pivnici sa zvyknú volať Rioja Joven. Zrejú maximálne rok a iba vo fľaši, nie v sudoch. Rioja označená ako Crianza vyzrieva minimálne 2 roky, z toho minimálne jeden rok v sude. Rioja Reserva musí zrieť minimálne 3 roky v pivnici, z toho minimálne jeden rok v sude.

Rioja Gran Reserva sa môže dostať do predaja najskôr 4 roky po zbere a z toho musí stráviť minimálne 2 roky v sude.

Víno
Foto: SITA/AP

Tieto požiadavky sú minimom podľa platného vinárskeho zákona platného v oblasti Rioja. Výrobcovia vína často nechávajú vyzrievať víno oveľa dlhšie, ako káže zákon, hlavne vína Gran Reserva sa dostávajú z pivníc výrobcov do obchodov niekedy až po desiatich rokoch.Na druhej strane, ak ročník neumožnil vyprodukovať dostatočne kvalitné víno, výrobcovia Reservu alebo Gran Reservu vôbec nevyrobia.

Momentálne sa môžete v obchodoch stretnúť s perfektne vyzretými vínami Rioja Reserva z ročníka 2004. Aké sú to vína? Vo všeobecnosti sa dá povedať, že vína sú ľahšie, ovocné, so spomínanou vanilkou. Španieli v tapas baroch v Bilbau bežne pijú Rioju Reservu ku svojím tapas. Salámy, šunky, údeniny, akékoľvek tmavé mäso ide dobre s červenou Riojou. Na ročníku záleží a preto je dobré pozrieť sa po vínach z rokov 1994, 1995, 2001, 2004, 2005 a oplatí sa čakať na 2009. Rioja Reserva a Gran Reserva sú určené na dlhodobé skladovanie a v dobrej pivnici prečkajú i pár desiatok rokov a pritom sa budú zlepšovať.

Na naše pomery sú výrobcovia Rioja vín dosť veľké firmy, ich počet je okolo 150 a aj stredne veľká firma vyrába niekoľko miliónov fliaš vína ročne. Ak zoberiete do úvahy fakt, že vína sa skladujú v sudoch viac ako rok a v pivnici sa tým pádom nachádzajú viaceré ročníky, počty sudov v pivniciach bývajú enormné. Mňa napríklad ohromilo 15 tisíc sudov v Bodegas Muga a to si hovoria stredne veľká firma. Medzi vynikajúcich výrobcov Rioji patria firmy Marqués de Murrieta, Marqués de Riscal, Bodegas Lan, Bodegas Muga. K úplnej špičke (aj cenami) sa radia Bodega Altanza, Bodegas Roda alebo Remírez de Ganuza.

www.obchodsdobrymvinom.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať