Postup, ako si urobiť vlastný kvások na chlieb namiesto droždia. Z domácej pekárne je chlieb najlepší!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chlieb je potravina, ktorá sa nachádza skoro v každej domácnosti.
Ražný chlieb z domáceho kvásku. pixabay.com

Chlieb patrí medzi potraviny, ktoré konzumuje väčšina ľudí každý deň. Môžete si ho pripraviť na raňajky s chutným džemom, alebo maslom a so šunkou. My vám ponúkame recept na domáci kvások, z ktorého si upečiete lahodný domáci chlebík. Domáci chlieb je omnoho chutnejší ako ten, ktorý si kúpite v supermarkete. Niekto si môže myslieť, že príprava kvásku je zdĺhavá a časovo náročná, avšak nepotrebuje veľa pozornosti.

Ako urobiť kvások na chlieb

Výroba kvásku na chlieb nie je veľmi náročná, ale potrebuje istý čas na to, aby kvások bol čo najvhodnejší na prípravu domáceho kváskového chleba. Kváskový chlieb si kedysi ľudia pripravovali bežne, keď nebol chlieb dostupný v každom obchode, tak ako je tomu dnes.

Skúste si vyrobiť domáci kvások z ražnej múky na chutný domáci chlieb, ktorý je lepší a blahodarnejší aj pre vaše zdravie a zamente ho za dnešné polotovary. Budete prekvapení jednoduchosťou receptu a určite vás neskôr poteší aj lahodná chuť a príjemná vôňa domáceho pečiva.

Upečte si jednoducho domáci chlieb z kvásku.
Čerstvý chlieb z domácej pekárne je najlepší. pixabay.com

Postup na prípravku kvásku

Na prípravu kvásku z ražnej múky budete potrebovať:

  • 500 g jemne namletej ražnej múky
  • pol litra vody
  • väčšiu sklenenú nádobu alebo pohár

Ak máte suroviny, môžete začať pripravovať kvások, postup je nasledovný:

  1. Do nádoby, alebo vysokého pohára nasypte 100 g ražnej múky a prilejte postupne 100 ml vlažnej vody. Kvások by mal mať konzistenciu podobnú palacinkovému cestu, ale mal by byť trochu hustejší. Potom nádobu prekryte suchou čistou utierkou a nechajte odpočívať jeden deň pri izbovej teplote.
  2. Kvások na druhý deň znova „prikŕmte“. Pridajte 50 g ražnej múky a jemne premiešajte, znova prilejte 50 ml vlažnej vody a prekryte utierkou. Nechajte odpočívať.
  3. Na tretí deň by ste mali spozorovať na kvásku malé bublinky. Znamená to, že kvások nám pomaly začal pracovať. Ak ste na kvásku spozorovali malé bublinky, je potrebné z neho aspoň polovicu odobrať. Do ponechaného kvásku znova pridajte 50 g ražnej múky, ale tentokrát prilejte zasa 50 ml vlažnej vody a znova nechajte kvások odležať.
  4. Pri štvrtom dni pridajte 50 g múky a 50 ml vody a znova prikryte a nechajte odstáť. Novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň, preto tento postup pravidelne opakujte a z kvásku odoberajte vždy, keď bude treba.

Je potrebné, aby ste kvások „prikrmovali“ zhruba každých 24 hodín. Po týždni by ste mali spozorovať, že váš kvások má už správnu konzistenciu a vôňu cesta. Ak sa vám kvások podaril a má správnu štruktúru, tak po siedmich dňoch môžete začať s pečením domáceho chlebíka bez droždia a iba z kvásku.

Ak máte hotový kvások, môžete začať s pečením chleba.
Po týždni môžete začať s pečením. pixabay.com

Ako uchovať kvások

Hotový kvások uschovajte do chladničky v uzavretej nádobe a rovnako prikrmujte aspoň raz za dva týždne. Takýto hotový kvások vám poslúži na veľmi dlhý čas. Pred tým než začnete prípravou, vyberte kvások z chladničky aspoň hodinu pred pečením.

Namiesto ražnej múky môžete vyrobiť aj kváskový špaldový chlieb. Skúste zmiešať špaldovú múku s pohánkovou, chlieb bude nadýchanejší. Pred pečením chleba a po vybratí kvásku z chladničky, pripravíte najprv z kvásku cesto. Chlebové cesto nechajte ešte chvíľu odpočívať pod utierkou a úplne nakoniec pridajte soľ a rascu podľa chuti a môžete piecť!

Chlieb so soľou je slovenská tradícia.
V chutnom chlebe nesmie chýbať soľ.

Dlhšiu dobu možno uchovať aj sušený kvások. Stačí primiešať dostatok múky, urobiť guľôčku a usušiť. Pred použitím ju včas zrieďte s vodou a dokŕmte.

 

 

 

 

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať