Danko: Voliči SNS pochopia spojenie so Smerom a Mostom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Predseda strany SNS Andrej Danko počas tlačovej besedy po skončení volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Bratislava, 6. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) – Volič Slovenskej národnej strany (SNS) podľa jej predsedu Andreja Danka dokáže pochopiť prípadné spojenie so stranami Smer-SD a Most-Híd.

„Môj volič nepochopí spájanie so stranou, ktorá patrí do minulého storočia a hovorí o xenofóbii a rasizme. Môj volič menej pochopí spájanie so stranami, ktoré vznikli zo dňa na deň a nemajú štruktúry. Môj volič ťažko pochopí politickú stranu, kde by sme sa bavili o LGBTI a ďalších veciach. Potom možno prichádza problém sociálnych a socialistických vzťahov a vzťahov k maďarským stranám. Problém spolupráce so Smerom a Most-Híd je na úrovni najmenej rozporuplnej,“ analyzoval Danko v diskusnej relácii TA3 V politike prípadnú spoluprácu so stranami Smer-SD a Most Híd.

Šéf národniarov Danko hovorí, že síce zatiaľ nemal možnosť s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom debatovať, ale aj tak bol by zrejme adeptom na debatu pri druhom kole zostavovania vlády, ak by sa ich SNS zúčastnila. „Dnes ten maďarsko-slovenský problém pri deštrukcii, fašizácii, pri nečinnosti štátu a iných veciach je problém, ktorý asi Slovákov najmenej trápi. Slovákov aj Maďarov trápi najviac chudoba a nad tým sa treba zamyslieť,“ hovorí Danko.

Predseda SNS však prízvukuje, že sú ešte veci, ktoré si SNS musí s Mostom-Híd vyjasniť a ide konkrétne o veci z hľadiska ochrany Slovákov na južných územiach. O vzťahu s Bugárom zatiaľ Danko veľmi nehovorí, priznáva, že zatiaľ nemali veľa príležitostí sa porozprávať. „Je to však politik, ktorý je na politickej scéne dlho, má svoje postoje a názory, no nie je to typ, ktorý by nevedel nájsť kompromis,“ domnieva sa Danko.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Danko v dnešnej diskusnej relácii opätovne pripomenul, že ak sa nepodarí zostaviť vládu v prvom kole Robertovi Ficovi, ktorý dostal poverenie od prezidenta, trval by na zostavení úradníckej vlády. „Mám mandát na preskočenie kola z hľadiska zostavenia vlády, lebo je to strata času… Išli by sme rovno do prezidentskej kancelárie a žiadali by sme vládu odborníkov,“ hovorí Danko o prípadných ďalších krokoch, ak by sa Ficovi vládu do piatku zostaviť nepodarilo. Podľa Danka totiž len strany Smer-SD a SNS dnes vedia garantovať nejakú stabilitu z hľadiska svojich poslaneckých klubov.

Šéf národniarov si myslí, že pri úradníckej vláde by sa možno podarilo to ľavo-pravé spektrum názorov skĺbiť do nejakého funkčného celku. „Možno to ľavopravé spektrum vyskladať aj v tejto prvej časti rokovaní, pretože sa to už dnes zužuje na strany, ktoré majú naozaj funkčné poslanecké kluby,“ uviedol Danko s tým, že odmieta hrať hru, ktorá sa podsúva národu – teda kto s kým, či ľavica alebo pravica.

Podľa Danka by sa nemalo hovoriť o ľavicovej a pravicovej vláde, ten rozdiel sa už dnes stiera. „Dnes nie je ľavicová a pravicová politika. Je len jedna politika, politika záujmu o voliča, o funkčnosti štátu,“ tvrdí Danko. Ako dodáva, pri rokovaniach so Smerom však nemieni ustúpiť z požiadaviek ako je odbremenenie živnostenského stavu, dôležitý je tiež podľa neho boj s korupciou a trvať bude aj na zmene zákona o politických stranách. „Nie sme ešte tak ďaleko v rokovaniach, pretože neviete, kto si sadne za stôl a prijme pozvanie,“ dodáva Danko s tým, že ide o to, aby spolupracovali štandardné strany, ktoré nájdu kompromis.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Danko
Firmy a inštitúcie SNS Slovenská národná strana