Fico prijal Kiskovo poverenie, na zostavenie vlády má 10 dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico, Andrej Kiska
Zľava: Predseda strany Smer-SD a predseda vlády SR Robert Fico a prezident SR Andrej Kiska počas prijatia v Prezidentskom paláci. Bratislava, 9. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 9. marca (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska v stredu poveril zostavením vlády Roberta Fica, predsedu strany Smer-SR, ktorá v sobotňajších voľbách získala najviac hlasov voličov. Súčasný premiér má čas na zostavenie vlády do piatku 18. marca. Ako po stretnutí s prezidentom povedal, v hlave si urobí určité poradie politických strán, o ktorých si myslí, že má s nimi zmysel diskutovať a o prvé stretnutia sa pokúsi už dnes.

Obrazom: Prezident Kiska prijal lídrov strán, Kotlebovi dal košom

Fico priznal, že nie je veľa alternatív na zostavenie vlády, chce sa však pokúsiť aspoň o vytvorenie základu stabilnej vlády, ktorá zabezpečí dôstojné reprezentovanie Slovenska počas predsedníctva v Rade EÚ či počas možných ďalších európskych kríz. Fico má čas zostaviť vládu do budúcotýždňového piatku, priznal však, že ak by sa mu to nedarilo, tak „nikto nemá záujem naťahovať čas“.

„Pre Slovensko nie je riešením akýkoľvek experiment,“ povedal pred médiami Fico s tým, že zmysel nemá ani úradnícka vláda, ani predčasné voľby. „To by len viedlo k prehlbovaniu chaosu a prehlbovania tých prvkov v slovenskom politickom systéme, ktoré tam nepatria, a ktoré tento systém deštruujú až do takého rozsahu, do akého sme sa dostali aj teraz,“ dodal predseda Smeru. V stredu popoludní rokoval so šéfom SNS Andrejom Dankom.

Od predsedu Siete Radoslava Procházka a šéfa strany Most-Híd však v stredu dostal jasné stanovisko, že s ním o zostavení vlády rokovať nebudú.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Fico sa vrátil aj k výsledkom volieb, uviedol, že ich rešpektuje. Dodal však, že do systému vnikli prvky, ktoré tam nepatria – strany bez programu, bez ľudí, bez členskej základne, či strany, ktoré vznikli v princípe ako firmy. „Rešpektujem výsledky parlamentných volieb, ale chcem povedať, že ich výsledkom je významný útok na štandardné politické strany,“ dodal Fico. Ako príklady štandardných strán, ktoré odišli z politického sveta, Fico menoval strany SDKÚ-DS a KDH.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD