Richard Sulík si vie predstaviť koalíciu s piatimi stranami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Sulík
Predseda strany SaS Richard Sulík vo volebnej centrále po ukončení volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Bratislava, 6. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 6. marca (WebNoviny.sk) – Predseda SaS Richard Sulík je pripravený prevziať zodpovednosť za zostavovanie pravicovej reformnej vlády, ak to umožnia výsledky volieb a predseda Smeru-SD Robert Fico vládu nezostaví. „Predpokladáme, že prezident poverí víťaza volieb stranu Smer zostavením vlády, uvidíme, či Smer kabinet zostaví. Ak áno, je vybavené, ak nie, sme na rade my,“ povedal Sulík.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Líder liberálov si napríklad vie predstaviť koalíciu s piatimi stranami.

Predseda SaS rovnako upozornil, že variácií možných zostáv je zatiaľ veľmi veľa.

„Sme pripravení prevziať zodpovednosť a regulárne vládnuť. Samozrejme, musíme nájsť partnerov, nie príliš veľa a musíme sa s nimi dohodnúť na programovom vyhlásení vlády. To je pre nás to najdôležitejšie, že budeme presadzovať to isté, napríklad Agendu 2020. Nepotrebujeme úradnícku vládu, čiže predbiehame. Musíme počkať,“ konštatoval Sulík.

Líder liberálov si napríklad vie predstaviť koalíciu s piatimi stranami. „Päť pre mňa nie je číslo, ktoré by malo byť neprijateľné. V roku 2010 sme boli dokonca šiesti. Netreba robiť z piatich drámu. Čo je dôležité, zmluvy robia priateľov. Musíme robiť korektné dohody a tie sa musia dodržiavať a potom tam môžeme byť aj piati. Bez problémov. Nedá sa to nafukovať donekonečna s malými stranami, ale musíme počkať na výsledky,“ poznamenal Sulík.

Spoluprácu so Smerom a ĽSNS vylúčil

Spoluprácu so Smerom a ĽSNS vylúčil. „Treba to rešpektovať, volič rozhodol, vybavená vec. Svedčí to o tom, že štandardné strany príliš málo zohľadňovali vôľu voličov, tu je výsledok,“ komentoval Sulík výsledok strany Mariana Kotlebu.

Nízke čísla pravicových zavedených strán pripočítava na vrub ignorovania voliča. „Pre štandardné strany je to zdvihnutý ukazovák. Majú možnosť na to reagovať, majú možnosť viac počúvať svojich voličov, aby sa to neopakovalo. Ak nebudú počúvať, tak to nebude dočasný jav. To je demokracia,“ dodal Sulík.

Do centrály SaS prišli nadránom aj predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič a Daniel Lipšic. Matovič konštatoval, že volebné výsledky SaS a OĽaNO sú tak dobré aj preto, že sa dôrazne vyhranili voči Smeru-SD. Lipšicovi je ľúto výsledku KDH, bol by rád, ak by kresťanskí demokrati prekročili brány parlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicIgor MatovičRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita