IAAF vraj vie o dopingu ruských atlétov už šesť rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Majstrovstvá Európy v atletike v Zürichu
Rus Sergej Šubenkov získal zlatú medailu v behu na 110 metrov cez prekážky. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 12. januára (WebNoviny.sk) – Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) vedela o systematickom dopingu ruských reprezentantov už pred šiestimi rokmi, tvrdí americká spravodajská agentúra AP.

V strešnej organizácii tohto odvetvia panovali obavy, že športovci z najväčšej krajiny zemegule by za zneužívanie krvného dopingu a transfúzie mohli zaplatiť aj vlastnými životmi. Predstavitelia IAAF údajne kooperovali s Rusmi pred olympijskými hrami v Londýne 2012 na krytí používania zakázaných látok, prezráda ďalej AP na základe získaných citlivých dokumentov.

Rada IAAF za vážne pochybenia v oblasti boja proti dopingu v novembri 2015 dočasne suspendovala Rusko. Atléti tejto krajiny až do odvolania nemôžu štartovať na medzinárodných podujatiach vrátane Hier XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro. Dôvodom extrémneho trestu sú vážne podozrenia zo štátom riadeného dopingu a manipulácií s antidopingovými vzorkami, ktoré sa objavili v správe nezávislej komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Tá sa vo štvrtok 14. januára chystá zverejniť výsledky druhej časti vyšetrovania. Prvé prezentoval 9. novembra niekdajší šéf WADA Dick Pound.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia