Matej Tóth je jasná svetová jednotka, zhodli sa odborníci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovensko má prvého atletického majstra sveta v histórii
Majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth. Foto: SITA/AP

LONDÝN 1. januára (WebNoviny.sk) – V prestížnych koncoročných svetových rebríčkoch desiatich najlepších atlétov sveta v jednotlivých disciplínach, ktoré zostavil britský odborný magazín Athletics Weekly, sa objavili tí istí traja Slováci ako pred rokom – kladivár Marcel Lomnický, chodec Matej Tóth a kladivárka Martina Hrašnová.

Najvyššie je Matej Tóth, podľa expertov je jasná svetová jednotka v chôdzi na 50 km, za ním sú Austrálčan Tallent a Tanii z Japonska. Pred rokom skončil 32-ročný atlét VŠC Dukla Banská Bystrica v rovnakom rebríčku druhý. „Tóth je lídrom vďaka dvom extrémne kvalitným výsledkom – tretiemu času histórie 3:34:38 v Dudinciach a víťazstvu na MS v Pekingu,“ zdôvodnili odborníci prvenstvo Slováka.

Na 10. miesto dali atletickí experti – Briti Peter Matthews, Mel Watman, Stan Greenberg, Stuart Mazdon, Fín Mirko Jalava, Lennart Julin zo Švédska, Američania Ed Gordon s Elliottom Denmanom a Slovák Alfons Juck – v kladive žien Martinu Hrašnovú, ktorá v porovnaní s vlaňajškom klesla o päť priečok. Líderkou rebríčka AI je svetová rekordérka Anita Wlodarczyková z Poľska.

Siedmy v koncoročnom rebríčku najlepších svetových kladivárov podľa magazínu Athletics Weekly je Marcel Lomnický, vlani bol šiesty. Lídrom majster sveta Poliak Fajdek, za ním nasledujú Maďar Krisztián Pars (do TOP 10 sa dostal už 12. raz), Tadžik Dilšod Nazarov, Mostafa Al-Gamal z Egypta, Poliak Bartosz Nowicki a Rus Sergej Litvinov.

Hlavné princípy pri zostavovaní rebríčkov TOP 10 v magazíne Athletics Weekly sú umiestenia na významných podujatiach, vzájomné súboje najlepších a kvalita výkonov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anita WlodarczykováMarcel LomnickýMartina HrašnováMatej Tóth