Večer Petra Zagara otvorí 17. ročník Festivalu peknej hudby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 8. júla (WBN/PR) – Autorský koncert slovenského skladateľa Petra Zagara otvorí v piatok 29. júla 17. ročník Festivalu peknej hudby v Banskej Štiavnici. Po Ľubici Čekovskej, Vladimírovi Godárovi a Tadeášovi Salvovi je ďalším výrazným exponentom slovenskej hudby na festivale. Jeho hudba je silná, ale nikdy nie hlučná. Pokoj jeho osobnosti ovládne piatkový večer v Banskej Štiavnici.

Otvárací koncert sa začne o 20.00 hod. v kostole Sv. Kataríny na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici. Peter Zagar zostavil dramaturgiu programu z komorných diel, ktoré budú interpretovať poprední slovenskí sólisti. Zaznie aj cyklus piesní Snívali sa mi ruky tvoje… v podaní sopranistky Helgy Varga-Bachovej, klaviristky Nory Skuta a flautistu Cyrila Šikulu.

V rámci koncertu bude uvedená aj svetová premiéra sklady Petra Zagara vytvorená na objednávku umeleckého riaditeľa Festivalu peknej hudby violončelistu Eugen Procháca.

Peter zagar v predslove ku koncertu uvádza: „Zdá sa mi, že dnešný skladateľ tzv. vážnej hudby má veľa dôvodov vzdať sa, stojac zoči-voči spoločenskej atmosfére, ktorá je zo všetkých strán popretínaná reklamnými kampaňami a súperením partikulárnych záujmov. Kde je v nej miesto pre počúvanie hudby, tobôž keď tá hudba trvá dlhšie ako tri minúty a nesprevádza ju nijaký videoklip? Ak tradičný vyjadrovací jazyk hudby bol rozbitý a jeho úlomky stále ležia na zemi, očakávame, že ich niekto zdvihne a poskladá do novej krásy? Podľa mňa áno. Obnoviť komunikáciu a prekonať odcudzenie sa nepodarí bez sklonenia sa k zemi“.

Festival peknej hudby potrvá do nedele 31. júla. Záverečný koncert vzdá hold najväčšej klávesovej rockovej legende, Keithovi Emersonovi, ktorého tragický odchod šokoval svet začiatkom marca tohto roka. Autentické podanie energiou nabitej hudby formácie ELP predstaví na záver festivalu geniálny bubeník Carl Palmer so svojim triom. Koncert sa uskutoční o 20.00 hod. v Sále Kultúrneho centra Banskej Štiavnice. Ako predkapela vystúpi o 17.00 h na terase hotel Grand Matej skupina Thebenbound, ktorej vznik podnietilo práve legendárne zoskupenie ELP.

Viac informácií nájdete na www.fph.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia