Na festivale Pohoda šili nosiče pre deti utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Festival Pohoda
Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 13. júla (WebNoviny.sk) – Na festivale Pohoda, ktorý bol minulý víkend na trenčianskom letisku, šilo nosiče pre deti utečencov 315 ľudí, pričom polovičku tvorili muži.

Šitie bolo súčasťou charitatívneho projektu Domov na mame, v rámci ktorého doposiaľ ľudia ušili viac ako 2200 nosičov. Tie následne poputujú priamo na miesta, kde sú najviac potrebné, napríklad na hranice Srbska a Macedónska a aktuálne aj do Grécka. Prevážajú ich konkrétne preverené humanitárne organizácie či individuálni dobrovoľníci.

Obrazom: Festival Pohoda 2016

Projekt podporilo aj niekoľko osobností

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla PR manažérka projektu Zuzana Golianová, do stanu Dobrej krajiny prišlo projekt podporiť aj niekoľko osobností, ako napríklad herci Ady Hajdu, Lucia Hurajová, Juraj Kemka, Richard Stanke či Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Nosiče sa do srbskej Subotice dostanú už o pár dní.

„Dopadlo to nad očakávanie. O našom projekte sa hovorilo, vie sa o ňom a to je dôležité, že dokáže prilákať ľudí, ktorí majú chuť a vôľu pomôcť. Pridala sa k nám aj deväťročná Miriam, ktorá si prvýkrát sadla za šijací stroj a šila, na druhý deň sa vrátila a nosič dokončila. Bola to naša najmladšia pomocníčka. Šil aj pán, ktorý mal približne 80 rokov. Ďalší ľudia sa hlásia, že budú šiť aj doma počas roka, niektorí nám priniesli už hotové nosiče. Máme len dobré reakcie a to nás teší a motivuje pokračovať,“ uviedla jedna z autorov projektu Dana Kleinert.

Ľuďom pomáhali aj profesionálne lektorky

V stane Dobrej krajiny bolo desať šijacích strojov, ľuďom pomáhali aj profesionálne lektorky. Dobrovoľníci sa striedali. Zapojiť sa do projektu Domov na mame a pomôcť sa stále dá aj iným spôsobom, buď darovaním nepotrebného nosiča, darovaním alebo odkúpením ušitého nosiča, alebo ušitím nosičov počas dobrovoľníckych stretnutí.

„Od novembra až do Pohody sa uskutočnilo 36 hromadných šití a zapojilo sa takmer 400 ľudí. Šili sme naprieč celým Slovenskom, dokonca aj v Rakúsku. Počas troch dní, keď sme na Pohode šili, celkový počet zapojených dobrovoľníkov do projektu sa takmer zdvojnásobil,“ dodala ďalšia z autorov projektu Adriána Kemková. Niektorí ľudia prichádzali podľa jej slov cielene, pretože chceli pomôcť a naučiť sa šiť, iní si sadali za šijacie stroje spontánne, neplánovane a odchádzali s tým, že budú aktivity Domova na mame ďalej sledovať a radi sa ešte pridajú.

Charitatívny projekt Domov na mame zastrešuje Slovak fashion council a vznikol koncom roka 2015. Slovak Fashion Council je občianske združenie, ktorého cieľom je rozvoj celkového ekosystému módneho odvetvia na Slovensku. Cieľom projektu je zozbierať čo najviac nosičov pre bábätká a malé deti, a pomôcť tak putujúcim rodinám. Matky a otcovia nosia svoje deti v náručí tisícky kilometrov a práve nosiče sú pre nich veľkou pomocou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Zuzana Wienk