Vzácna nahrávka The Beatles pôjde do dražby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
The Beatles
Andy White bol jedným z niekoľkých hudobníkov, o ktorých sa hovorilo, že sú piatym členom skupiny Beatles. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. februára (WebNoviny.sk) – Britský aukčný dom Omega ponúkne na predaj nahrávku skupiny The Beatles, ktorá ležala na povale domu jej doterajšieho majiteľa vyše 50 rokov. Unikátna acetátová platňa z roku 1962, obsahujúca piesne Till There Was You a Hello Little Girl, sa dostane do dražby 22. marca. Aukcia sa uskutoční v anglickom Warringtone, pričom záujemcovia sa do nej budú môcť zapojiť aj prostredníctvom internetu.

„Nikdy som nebol fanúšikom memorabílií, ale vyzerá to tak, že ľudia to majú radi,“ povedal pre BBC majiteľ vzácnej platne, 74-ročný Les Maguire z kapely Gerry and the Pacemakers. Cena platne by sa mohla vyšplhať na viac než 10-tisíc libier (v prepočte približne 12 700 eur). Jej hodnotu však môže zvýšiť aj poznámka na štítku napísaná rukou manažéra formácie Briana Epsteina. Tá prezrádza, že skupina v dobe vydania platne pôsobila pod názvom Paul McCartney & The Beatles. Platňa, ktorá spočiatku putovala do obchodu HMV na Oxford street v Londýne, sa neskôr cez Epsteina dostala k neskoršiemu producentovi Beatles Georgeovi Martinovi. Ten ju v roku 1963 vrátil manažérovi skupiny, ktorý ju daroval terajšiemu majiteľovi.

The Beatles

vznikli v roku 1960 v Liverpoole a dodnes ich hudobní kritici považujú za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Vo Veľkej Británii nahrali a vydali dvanásť štúdiových albumov. Kapela má na konte desať prestížnych cien Grammy, vrátane Grammy za celoživotný prínos. Formácia získala aj Oscara, a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970. V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy.

Medzi najväčšie hity skupiny patria aj skladby ako napríklad She Loves You, Help!, Ticket to Ride, Yesterday, All You Need Is Love, Hey Jude, Come Together, All My Loving, A Hard Day’s Night alebo And I Love Her. Speváka a gitaristu Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku Mark David Chapman a gitarista George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Zvyšní členovia, Paul McCartney (basgitara, spev) a Ringo Starr (bicie, spev) sú stále hudobne aktívni. Brian Epstein zomrel v roku 1967.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe George HarrisonMark David ChapmanPaul McCartneyRingo Starr