Guns N' Roses vystúpia na festivale Coachella

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Roses
Fenomenálny spevák skupiny Guns N´ Roses Axl Rose zaspieva v júli na letisku v Piešťanoch. Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 5. januára (WebNoviny.sk) – Americké formácie Guns N‘ Roses a LCD Soundsystem vystúpia na kalifornskom Coachella Music & Arts Festivale. Organizátori podujatia o tom informovali prostredníctvom oficiálnej webstránky www.coachella.com, kde zverejnili plagát hudobnej slávnosti s potvrdenými interpretmi. Zároveň tak potvrdili aj reunion skupiny LCD Soundsystem, o ktorom vlani v decembri informoval denník The New York Times.

Zatiaľ však nie je jasné, či sa Guns N‘ Roses predstavia v zostave s pôvodným gitaristom Slashom, ako nedávno uviedli nemenované zdroje. Päťdesiatročný hudobník, ktorý s formáciou naposledy koncertoval v roku 1993, prostredníctvom služby Instagram zverejnil obrázok ohlasujúci koncert Guns N‘ Roses na festivale. Rovnako urobil prostredníctvom sociálnej siete Facebook aj niekdajší basgitarista skupiny Duff McKagan.

Viaceré nemenované zdroje z okolia kapely pre americký týždenník Billboard nedávno uviedli, že Guns N‘ Roses v klasickej zostave pripravujú 25 letných koncertov na štadiónoch po Severnej Amerike a plánujú tiež šou v novej Las Vegas Aréne, ktorú otvoria 6. apríla.

Festival sa bude konať v apríli a vystúpia na ňom aj Calvin Harris, Ellie Goulding, Jack Ü, Underworld, Ice Cube, The Kills, Disclosure, James Bay, Sia, Major Lazer, Rancid, The 1975, Wolf Alice, Parov Stelar, Bat For Lashes a množstvo ďalších. Coachella v minulosti zažila comebacky interpretov ako napríklad Rage Against the Machine v roku 2007 či Outkast v roku 2014.

Guns N‘ Roses vznikli v roku 1985 a svoju najväčšiu slávu zažili po vydaní debutovej nahrávky Appetite For Destruction (1987) s hitmi ako Welcome To the Jungle, Sweet Child O‘ Mine a Paradise City. Kapela na úspech prvého albumu nadviazala nahrávkou G N‘ R Lies (1988) a potom v roku 1991 štúdiovkami Use Your Illusion I a Use Your Illusion II, ktoré vyšli v ten istý deň. Žánrovo pestré nahrávky obsahovali single You Could Be Mine, Don’t Cry, Live And Let Die, November Rain, Knockin‘ On Heaven’s Door, Civil War a Estranged. Členovia formácie, predovšetkým spevák Axl Rose a Slash, sa však čoraz viac hádali a nenahrávali nové skladby. V roku 1993 ešte vydali album coververzií „The Spaghetti Incident?“ a v argentínskom Buenos Aires odohrali posledný koncert v najslávnejšej zostave. Slash z kapely odišiel v roku 1996. Po dlhých rokoch skupina vydala v novembri 2008 štúdiový album Chinese Democracy. Formáciu v súčasnosti tvoria okrem Axla Rosea aj Dizzy Reed, Tommy Stinson, Chris Pitman, Richard Fortus a Frank Ferrer.

Projekt LCD Soundsystem vytvoril v roku 2001 James Murphy. Na konte majú tri štúdiové nahrávky – LCD Soundsystem (2005), Sound of Silver (2007) a This Is Happening (2010). Formácia, ktorá získala tri nominácie na Grammy, v roku 2011 oznámila koniec činnosti. Nedávno zverejnila skladbu Christmas Will Break Your Heart.

Informácie pochádzajú z webstránok www.rollingstone.com, www.coachella.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Axl RoseCalvin HarrisEllie Goulding