Mourinho dostal za útoky na rozhodcov dištanc aj pokutu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mourinho
José Mourinho Foto: SITA/AP

LONDÝN 3. novembra (WebNoviny.sk) – Dva slovné výpady voči rozhodcom vyšli portugalského trénera v službách Manchestru United Josého Mourinha (53) na 58 000 libier a jednozápasový dištanc. Mourinho nepovedie svoje mužstvo z lavičky v nedeľňajšom súboji 11. kola Premier Leaue na trávniku Swansea City.

Portugalský búrlivák uznal, že porušil predpisy FA

Úhrnný trest od anglickej Futbalovej asociácie (FA) pochádza z dvoch od seba sa líšiacich prípadov nevhodného správania voči arbitrom. Zákaz činnosti na jeden zápas plus pokutu 8000 libier si portugalský kouč vyslúžil za slovný útok na Marka Clattenburga v ligovom stretnutí proti Burnley (0:0), keď mu adresoval niekoľko štipľavých poznámok v polčasovej prestávke počas odchodu z ihriska do šatní v blízkosti spojovacieho tunela. Rozhodcom bol následne vykázaný do hľadiska.

Ďalších 50 000 libier vezme Mourinhovi z účtu výstup voči Anthonymu Taylorovi pred šlágrom Premier League, v ktorom sa stretli „jeho“ United s FC Liverpool. Mourinho vtedy verejne vyslovil otázku, či bude pre Taylora náročné podať kvalitný výkon, keďže žije v Manchestri v blízkosti Old Traffordu. Stretnutie sa napokon skončilo bezgólovou remízou.

Vo svojej obhajobe Mourinho uznal, že svojím vystupovaním voči rozhodcom porušil predpisy FA, ale poprel, že by zámerne chcel zdiskreditovať či znevážiť samotnú hru. Napriek tomu nezávislá regulačná komisia FA našla v jeho správaní „nežiadúci element, ktorý sa stal predmetom uloženého trestu“. Zároveň dostal portugalský búrlivák varovanie, že v prípade pokračujúcich výpadov voči rozhodcom môže v budúcnosti rátať s ďalšími postihmi. „Mourinho pripustil, že použil nevhodné, resp. urážlivé slová voči arbitrom a akceptoval túto štandardnú formu trestu,“ tvrdí na svojom portáli BBC.

Mourinho a rozhodcovia nie je žiadna nová téma

Mourinho a rozhodcovia nie je žiadna nová téma. Od jeho návratu do najvyššej anglickej súťaže sa jeho menom zaoberala disciplinárna komisia FA ešte v minimálne ďalších dvoch prípadoch. V novembri 2015 dostal pokutu 40 000 libier a zákaz vstupu na lavičku na jeden zápas za to, že počas polčasovej prestávky zašiel priamo za rozhodcom Jonom Mossom do jeho šatne, aby mu adresoval svoje výčitky. O ďalších 50 000 libier prišiel v októbri 2015 za svoje slová, že „rozhodcovia sa v súboji proti Southamptonu (1:3) báli odpískať pokutový kop v prospech jeho tímu“ a dlhodobo poškodzujú jeho mužstvo. Mourinho bol v tom čase trénerom londýnskeho klubu Chelsea.

„Mourinho bol iný človek, keď prišiel po prvý raz do Anglicka. Teraz mu chýbajú iskra a šarm, ktoré ho vtedy sprevádzali. Ľudia sa menia, ale ja by som chcel ešte raz vidieť uvoľneného Mourinha s jeho dobrými vlastnosťami a nie ukrivdeného muža. Neviem, čo sa mu stalo, že sa tak zmenil,“ uviedol bývalý kapitán írskej reprezentácie Andy Townsend pre BBC Radio 5.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe José Mourinho