Ronaldo môže pokoriť magickú hranicu, obhajca hrá vo Varšave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo z Realu Madrid počas odvetného zápasu štvrťfinále Ligy majstrov proti Wolfsburgu. Madrid, 12. apríl 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. novembra (WebNoviny.sk) – Stredajší program štvrtého hracieho dňa skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 prinesie viacero zaujímavých konfrontácií.

Nemecká Borussia Dortmund si môže v stretnutí F-skupiny so Sportingom Lisabon zaistiť miestenku do jarného osemfinále. Mužstvo trénera Thomasa Tuchela postúpi ďalej, ak v domácom prostredí zaznamená akýkoľvek víťazný rezultát. Prvý vzájomný duel týchto dvoch tímov skončil pred dvoma týždňami lepšie pre tím BVB, ktorý v Portugalsku triumfoval 2:1.

Dortmundu sa v nemeckej lige nedarí

„Vyžrebovali nás do ťažkej skupiny s Realom Madrid, Sportingom Lisabon a Legiou Varšava. V tejto chvíli máme za sebou polovicu stretnutí a uvedomujeme si, že najbližšie proti Sportingu nás nečaká nič ľahké. Je to nebezpečný súper, o čom sme sa mohli presvedčiť nedávno v Lisabone. Hráme však doma a to je veľká výhoda. Chceme získať tri body,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) ofenzívny stredopoliar Borussie Mario Götze.

Dortmund počas októbra ani raz nezvíťazil v najvyššej nemeckej súťaži. V rámci I. bundesligy momentálne ťahá štvorzápasovú šnúru bez trojbodového zisku a po solídnom štarte postupne skĺzol na 6. priečku. V sobotu v porúrskom derby doma iba remizoval so Schalke 04 Gelsenkirchen (0:0).

„V národnom pohári sme postúpili do ďalšieho kola a aj v Lige majstrov sme v dobrej pozícii. Pravdou však je, že trochu zaostávame v nemeckej lige. Musíme to však prekonať. Pred nami je duel so Sportingom Lisabon. Domáce zápasy sú v LM veľmi dôležité, pretože do značnej miery rozhodujú o tom, ktoré z tímov postúpia zo skupiny. Chceme vyhrať, už v Portugalsku sme sa presvedčili o tom, že na tohto protivníka máme. Po ostatných nevydarených stretnutiach sa musíme sústrediť na naše prednosti a snažiť sa hrať jednoducho. Nesmieme si to zbytočne komplikovať. Iba tak sa nám bude dariť strieľať góly a vyhrávať zápasy,“ myslí si dortmundský obranca Matthias Ginter, majster sveta spred dvoch rokov a držiteľ striebornej medaily z tohtoročných OH v Riu de Janeiro.

Vo Varšave budú prázdne tribúny

Z „efka“ môže v stredu postúpiť aj obhajca prvenstva Real Madrid. Na prienik do osemfinále však potrebuje nielen triumf na pôde Legie Varšava, ale v súbežne hranom dueli aj víťazstvo Borussie Dortmund nad Sportingom Lisabon. Súboj v poľskej metropole sa odohrá pred prázdnymi tribúnami. Dôvodom je vyčíňanie fanúšikov Legie 14. septembra počas domáceho debakla v LM 0:6 proti Borussii. Legia zatiaľ v tohtosezónnej edícii európskeho pohára číslo jeden nezískala ani bod (skóre 1:13, pozn.), jej hráči sa však dušujú, že proti favoritovi zabojujú o čo najlepší výsledok.

„Čo povedať k zápasu s Realom Madrid? Určite sa pred nimi nepoložíme,“ optimisticky vyhlásil pre Przeglad Sportowy krídelník Michal Kucharczyk. Náladu v tábore premožiteľa slovenského majstra AS Trenčín v 3. predkole LM zlepšila aj nedeľná ligová výhra 4:2 v Kielciach, kde Varšavčania prehrávali už 0:2. „Dúfam, že je to začiatok úspešnej série. Konečne hráme tak, ako by sme chceli a predovšetkým tak, ako si želajú naši fanúšikovia. Vyhrali sme v Ekstraklase a je čas konečne zabodovať aj v Lige majstrov,“ skonštatoval zadák Legie Lukasz Broź.

„Naše mužstvo je momentálne v úplne inom rozpoložení ako pred duelom s Borussiou Dortmund (0:6). Do zápasu s Realom vstúpime s optimizmom. Tešíme sa, že privítame súpera, ktorý v minulosti v tejto súťaži získal toľko titulov. Nevieme sa dočkať, veď kto by si nechcel zahrať s Realom Madrid,“ položil rečnícku otázku varšavský stopér Michal Pazdan, ktorý si na ME 2016 vo Francúzsku vyslúžil pre neprehliadnuteľný štýl hry prezývku „poľská piraňa“.

Ronaldo hetrikom umlčal kritikov

Real Madrid sa na duel v Poľsku naladil triumfom 4:1 v Alavése a naďalej kraľuje poradiu španielskej Primera División. Portugalčan Cristiano Ronaldo hetrikom umlčal svojich kritikov, ktorí v nedávnom období poukazovali na „slabšiu“ streleckú produktivitu v jeho podaní. Ak hviezdny Portugalčan v stredu aspoň dvakrát skóruje, pokorí magickú stogólovú hranicu v klubových súťažiach pod hlavičkou Európskej futbalovej únie (UEFA). V tejto chvíli má na konte 98 presných zásahov (16 za Manchester United a 82 za Real Madrid, pozn.), z toho 95 v Lige majstrov.

„Je skvelé, že Cristiano Ronaldo proti Alavésu skóroval, a ešte viac, že sa mu to podarilo hneď trikrát. Dúfajme, že mu strelecká forma vydrží. V poslednom období predviedol veľa trpezlivosti a opäť ukázal, že človek vďaka tvrdej práci môže dosiahnuť čokoľvek,“ skonštatoval pre klubový web tréner Realu Zinedine Zidane.

Úradujúci anglický šampión Leicester City si v stredu môže zaistiť postup z G-skupiny, ak zvíťazí na pôde FC Kodaň, kde hráva Slovák Ján Greguš. „Líšky“ si dokonca môžu v predstihu zabezpečiť prvenstvo v skupine, a to v prípade, ak v Dánsku získajú tri body a belgický FC Bruggy neprehrá na ihrisku portugalského FC Porto. Leicester môže mať postup „vo vrecku“ aj v prípade, ak v Kodani len remizuje a súčasne Porto v domácom prostredí nezvíťazí.

Zverenci trénera Claudia Ranieriho v sobotu v rámci anglickej Premier League remizovali na ihrisku londýnskeho Tottenhamu Hotspur 1:1. Šesťdesiatpäťročného rodáka z Ríma potešilo, že hráči Leicestru predviedli správny tímový duch. „Som veľmi spokojný, všetci konečne mohli vidieť toho starého tímového ducha, ktorý nás zdobil celú minulú sezónu. Hráči šli na maximum a konečne sme hrali ako tím,“ vyhlásil Ranieri podľa oficiálnej stránky Leicestru City.

Z „éčka“ ešte nepostúpi nikto

Tottenham si v „ečku“ zmeria sily s nemeckým Bayerom Leverkusen. Mimochodom, E-skupina je jediná, v ktorej sa počas štvrtého hracieho kola s určitosťou nerozhodne o žiadnom postupujúcom. Okrem londýnskych „kohútov“ aj „farmaceutov“ z Leverkusenu z nej môžu stále postúpiť aj ruský CSKA Moskva a zástupca francúzskej Ligue 1 AS Monako. Klub z White Hart Lane, v LM s prechodným domovom na slávnom štadióne Wembley, je jediný, ktorý v tomto ročníku anglickej Premier League ešte neprehral.

Okrem duelu LM nastúpi Tottenham tento týždeň aj v severolondýnskom derby na pôde Arsenalu (hrá sa v nedeľu o 13.00 h). „Pred nami je veľký týždeň. Proti Bayeru Leverkusen to bude ohromný zápas. V Lige majstrov nás doma čakajú ešte dva duely, musíme vyhrať oba. V Premier League sme stále bez prehry, čo sa na nás pozitívne odzrkadľuje. Teším sa obidva tohtotýždňové merania síl,“ skonštatoval defenzívny stredopoliar „Spurs“ Eric Dier.

Juventus Turín a FC Sevilla sú v H-skupine v rovnakej situácii ako Borussia Dortmund s Realom Madrid v „efku“. Turínska „stará dáma“ bude mať istý prienik ďalej, ak doma zdolá francúzsky Olympique Lyon. V prípade triumfu Juventusu môže ísť ďalej Sevilla, no iba v prípade, že si Andalúzania doma poradia s chorvátskym Dinamom Záhreb. „K stredajšiemu duelu pristúpime ako ku každému inému, akoby sme hrali finále. Náš cieľ je jasný: postúpiť do osemfinále a vyhrať túto skupinu,“ vyhlásil na webe ´Juve´ kolumbijský legionár Juan Cuadrado.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Cristiano RonaldoJán GregušMario GötzeZinedine Zidane