Pre Michalovce bude v novej sezóne prioritou záchrana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fortuna liga - 2. kolo
Foto: SITA/Martin Medňanský

MICHALOVCE 13. júla (WebNoviny.sk) – Futbalisti Michaloviec obsadili ako nováčik v uplynulom ročníku najvyššej slovenskej súťaže predposledné 11. miesto, definitívu záchrany spečatili až v záverečnom 33. kole. Hráči MFK Zemplín by sa radi udržali medzi slovenskou elitou aj po nastávajúcej sezóne 2016/2017, ktorá sa začína už počas tohto víkendu a Michalovce rovnako ako vlani si na úvod zmerajú sily s úradujúcim majstrom AS Trenčín.

Tím pôjde od zápasu k zápasu

„Uvidíme, ako sa nám ešte podarí doplniť káder, ale pôjdeme od zápasu k zápasu. Jednoznačne chceme udržať prvú ligu pre Michalovce. Bude to síce ťažšie, lebo druhý ročník v najvyššej súťaži býva náročnejší ako prvý. Mojou víziou je, aby chlapci napredovali a svojimi výkonmi tešili divákov,“ citoval denník Korzár slová nového hlavného trénera michalovského klubu Antona Šoltisa. Štyridsaťročný košický rodák (nar. 5. februára 1976) v jarnej časti uplynulého ročníka pôsobil ako asistent Stanislava Grigu, ten sa však rozhodol nepokračovať na Zemplíne a mužstvo prevzal práve Šoltis. Jeho asistentom pri A-tíme je Ivan Lapšanský.

„V kabíne cítiť, že sa blíži začiatok novej sezóny. Na sobotňajší domáci úvodný súboj proti Trenčínu sa už všetci tešíme. Veríme, že hladní po futbale sú aj ľudia a prídu nás povzbudiť v hojnom počte a budú naším dvanástym hráčom. Na jar ich fantastické povzbudzovanie dodávalo hráčom silu a energiu. Dúfam, že sa prídu pozrieť nielen na majstra, ale aj na naše mužstvo. V akej zostave nastúpime, je ešte otázne, snáď budú k dispozícii aj noví hráči,“ poznamenal A. Šoltis, pre ktorého to bude premiéra v pozícii hlavného trénera v najvyššej súťaži: „Preto ten futbal robíme, aby sme sa posúvali ďalej. Zápasy sú vrcholom práce, pracujú v nich emócie. Verím, že ľudí nesklameme a potešíme ich dobrou hrou aj výsledkom. Urobíme pre to maximum.“

Michalovčania skúšajú trio z PAOK-u

V kádri MFK Zemplín nastali zmeny. Mužstvo opustili Marián Kelemen, Samuel Garcia Bayón, Maxim Votinov, Nikola Lukič, Akaki Chubutia, Filip Serečin či Alexander Sverčinskij, otázne je zotrvanie dvojice Španielov Marcosa Calera Péreza a Vernona de Marca Morlacchiho. Naopak, do Michaloviec prišlo na skúšku trio z gréckeho PAOK-u Solún: stopéri Timotheos Tselepidis, Kristi Qose a útočník Kristian Kushta, vrátil sa Ghančan Emmanuel Mensah. V minulých dňoch sa so Zemplínčanmi pripravoval aj bývalý slovenský reprezentant, skúsený odchovanec Igor Žofčák, tridsaťtriročný stredopoliar naposledy pôsobil v maďarskej Nyíregyháze. Ten, rovnako ako útočník Dávid Škutka, ktorý naposledy hral v Myjave, ešte nepodpísali v Michalovciach zmluvu.

„Pevne verím, že Škutka so Žofčákom sa s vedením nášho klubu dohodnú na podmienkach a pomôžu nám v súťaži, lebo sú to kvalitní a skúsení hráči. My tréneri ich do mužstva určite chceme. Qoseho si ešte aspoň týždeň necháme v tíme, predsa len musí sa u nás aklimatizovať a navyše ho trošku trápi sval. Čo sa týka Tselepidisa a Kushtu, tak s nimi sa pravdepodobne rozlúčime, ale možno ich ešte týždeň budeme testovať. Z Grécka sa vrátil aj Panajotis Deligiannidis, ktorý bol u nás aj na jar. Poznáme ho a tiež by sa nám zišiel,“ skonštatoval v rozhovore pre Korzár tréner Anton Šoltis, ktorý ráta aj so spomenutým španielskym duom obrancov: „Marcos i Vernon zatiaľ trénujú s nami a pokiaľ tu sú, tak budú hrať. Sú to profesionáli, majú platné zmluvy. Proti Trenčínu s nimi rátam do zostavy. Keď prídu vhodné ponuky, ktoré vedenie klubu s hráčmi akceptujú, tak sa s nimi rozlúčime. Káder nie je uzavretý, sú tu nejakí hráči, ktorí s klubom rokujú o zmluve, hľadáme nejakých stopérov. Nepracuje sa ľahko, futbalisti prichádzajú a odchádzajú, ale musíme sa s touto situáciou vyrovnať. K dispozícii máme veľa mladých hráčov, ktorí dostávajú príležitosť ukázať, čo v nich je.“

V príprave odohrali päť stretnutí

Futbalisti Michaloviec odohrali v letnej príprave päť stretnutí, v ktorých raz zvíťazili (Debrecín 2:1), dvakrát hrali nerozhodne (Baník Ostrava 3:3 a v sobotňajšej generálke Kisvárda 0:0) a dva razy ťahali za kratší koniec (Debrecín 1:6 a MTK Budapešť 0:2). Až štyri duely absolvovali Zemplínčania s maďarskými súpermi. „Dostatočne nás preverili. Kvalitné boli predovšetkým víťazný súboj s Debrecínom a potom aj ten v Budapešti proti MTK. Kisvárda nemala až takú silu, predsa len hrá iba druhú ligu. U nás sa zamerala na defenzívu, ale tento duel tiež splnil účel. Každý zo zápasov bol na niečo dobrý, v každom sme nastúpili v inom zložení, lebo sme skúšali mnohých hráčov,“ vyjadril sa kouč Anton Šoltis, ktorý zveril kapitánsku pásku Tomášovi Sedlákovi.

Aj v sezóne 2016/2017 má MFK Zemplín svoj farmársky tím: nebude ním však druholigová Lokomotíva Košice, ale o súťaž nižšie hrajúce Veľké Revištia. Pred týždňom sa Michalovce dozvedeli potešujúcu správu zo Slovenského futbalového zväzu. Výkonný výbor SFZ schválil návrh na zaradenie mesta Michalovce do projektu výstavby, rekonštrukcie a modernizácie futbalových štadiónov a dotáciu vo výške 750 000 eur namiesto mesta Sereď, ktoré nesplnilo podmienky. „Tieto peniaze poputujú do turniketového systému a výstavby vyhrievaného trávnika, keďže od tejto sezóny musia fortunaligisti spĺňať tieto podmienky. MFK Zemplín zatiaľ dostal výnimku a bude naďalej hrávať na svojom štadióne,“ dopĺňa denník Korzár.

Káder A-mužstva MFK Zemplín Michalovce:

Brankári: Matúš Kira, Patrik Macej

Obrancovia: Milan Šimčák, Michal Gallo, Marcos Calero Pérez, Vernon de Marco Morlacchi, Oliver Podhorin

Stredopoliari: Lukáš Tóth, Jakub Grič, Martin Bednár, Jozef-Šimon Turík, Stanislav Danko, Jozef Vajs, Martin Koscelník, Tomáš Sedlák, Martin Regáli, Emmanuel Mensah

Útočníci: Dominik Kunca, Michal Hamuľak, Pavol Bellás

Realizačný tím:

Tréner: Anton Šoltis

Asistent trénera: Ivan Lapšanský

Tréner brankárov: Martin Raška

Lekári: Viliam Knocik, Jozef Petrík

Masér/Fyzioterapeut: Igor Iľko

Masér: Ladislav Bubernák

Vedúci mužstva: Peter Ščobik

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dávid ŠkutkaMarián Kelemen
Firmy a inštitúcie MFK Zemplín Michalovce