Video: Šok v Lige majstrov, slávny Celtic zostrelil policajt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Celtic Glasgow
Foto: SITA/AP

GIBRALTÁR 13. júla (WebNoviny.sk) – Futbalová Európa má pár dní po skončení majstrovstiev Európy opäť o čom hovoriť. Prvé zápasy druhého predkola Ligy majstrov priniesli aj jeden poriadne šokujúci výsledok.

Škótsky favorit Celtic Glasgow prehral s tímom Lincoln Red Imps na Gibraltáre 0:1. Inými slovami, 47-násobný šampión Škótska so 128-ročnou tradíciou neuniesol rolu favorita na trávniku mužstva v krajine, ktoré sa len pred troma rokmi oficiálne stalo členom európskej futbalovej rodiny.

Ešte nedávno tréner FC Liverpool, teraz Celticu, Brendan Rodgers, si svoju premiéru v zeleno-bielom predstavoval inak. Snažil sa však zachovať pokoj pred médiami. „Nie je to hanba. V skutočnosti nie som v šoku. Viem, že vo futbale sa aj takýto výsledok môže zrodiť, a to sa aj stalo. Musíme zostať pokojní a v odvete na budúci týždeň sa predviesť čo najlepšie,“ cituje Rodgersa portál BBC.

Hostia dvakrát nastrelili žrď

Hostia mali viac z hry, dvakrát nastrelili žrď, ale súboj na Victoria Stadium rozhodol gólom v 48. min domáci Lee Casciaro. Tento 34-ročný útočník, občianskym povolaním policajt, je aj reprezentantom Gibraltáru. A so Škótmi má už druhú gólovú skúsenosť.

Pred vyše rokom, 29. marca 2015, sa v kvalifikačnom súboji o postup na ME 2016 v glasgowskom Hampden Parku zrodilo víťazstvo Škótska nad Gibraltárom 6:1. Jediný gól hostí strelil L. Casciaro, čo bol vtedy prvý presný zásah v histórii Gibraltáru v súťažnom zápase na medzinárodnej scéne.

Na pripomenutie: futbalisti maličkej krajinky na juhu Pyrenejského polostrova vstúpili na medzinárodnú scénu 19. novembra 2013 a v prípravnom súboji so Slovenskom uhrali remízu 0:0. „Ďakujem všetkým našim priaznivcom, ktorí nám držali prsty a podieľali sa na tomto historickom výsledku,“ napísal Lee Caciaro na twitterovom profile.

Iný Casciaro v domácom tíme, Kyle, to zhrnul takto: „Čo sa vlastne stalo? Prišli sme, zabojovali sme a zvíťazili sme.“ Zaujímavo vyznieva fakt, že počet obyvateľov Gibraltáru (približne 30-tisíc) by iba z polovice zaplnil domovský stánok Celticu (oficiálna kapacita 60 411 divákov, pozn.).

Rogers odkázal fanúšikom, aby nepanikárili

Dostupné fakty o tíme Lincoln Red Imps pre trénera hostí Rodgersa rozhodne nie sú príjemné. Je to poloprofesionálny tím, ktorý má v kádri policajta, colníka, hasiča, konateľa lodiarskej firmy či taxikára. BBC upozorňuje, že práve jeden z hráčov víťazného tímu sa pár hodín pred utorkovým zápasom venoval svojej práci v taxislužbe.

Lincoln je s 22 titulmi rekordérom v počte majstrovských titulov na Gibraltáre, ostatných 14 prvenstiev získal bez prerušenia, čo je vyrovnanie európskeho rekordu lotyšského tímu Skonto Riga. Hráči Lincolnu postúpili do 2. kola LM cez estónsky Flora Tallinn po výsledkoch 1:2 vonku a 2:0 doma.

„Dominovali sme v tomto zápase. Mali sme dostatok šancí, ale občas to tak vypáli, že súperovi stačí jedna gólová akcia. Panika však nie je namieste. Toto je dvojzápasová konfrontácia, o týždeň doma viac zatlačíme súpera a verím, že sa dočkáme priaznivého výsledku. A fanúšikom odkazujem: zostaňte pokojní, doma sa budeme spoliehať na vašu podporu,“ dodal Brendan Rodgers.

Britský portál BBC Sport pripomenul, že nový kouč „katolíkov“ dokonale zapadol k niekdajším legendám klubu – trénerovi Gordonovi Strachanovi či bývalému hráčovi Royovi Keanovi. Prvý menovaný zažil trpký debut na lavičke tímu zo Celtic Parku v roku 2005 na bratislavskom Tehelnom poli, keď jeho tím v zostave so Stanislavom Vargom v 2. predkole LM 2005/2006 podľahol miestnej Artmedii vysoko 0:5.

Roy Keane začal svoju hráčsku misiu v Celticu v roku 2005 prehrou v Škótskom pohári s druholigovým tímom Clyde (1:2). V začiatkoch sa v Celticu nedarilo ani klubovej ikone Henrikovi Larssonovi. Švédova chyba v premiérovom zápase s Hibernianom viedla ku gólu súpera, pri debute na európskej pohárovej scéne za Celtic si pre zmenu strelil vlastný gól.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Brendan RodgersRoy Keane
Firmy a inštitúcie Celtic Glasgow