Video: PSG v Lige majstrov vyradil Chelsea, ďalej aj Benfica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Psg
Futbalisti Paríža St. Germain vyradili v osemfinále Ligy majstrov Chelsea. Foto: SITA/AP

LONDÝN 9. marca (WebNoviny.sk) – Futbalisti Paríža St. Germain a Benficy Lisabon sa stali ďalšími štvrťfinalistami Ligy majstrov.

Paríž Saint-Germain do štvrťfinále, úradoval Ibrahimovič

V odvetnom stretnutí osemfinále zvíťazili v stredu večer Parížania na ihrisku FC Chelsea 2:1 a keďže doma v Parku princov zdolali svojho súpera rovnakým výsledkom, zaistili si miestenku vo štvrťfinále. Skóre duelu otvoril záložník hostí Adrien Rabiot, ešte v prvom polčase vyrovnal po individuálnej akcii Diego Costa. Definitívnu podobu dal výsledku gólom v druhom polčase Zlatan Ibrahimovič. FC Chelsea a PSG sa stretli vo vyraďovacej fáze tretíkrát po sebe. V roku 2014 uspela Chelsea, dva razy postúpili ďalej Parížania.

Hráči Chelsea mali ďaleko od 100-percentného výkonu v obrane

Na Stamford Bridge sa hral v odvetnom osemfinálovom zápase LM atraktívny futbal vo vysokom tempe, v ktorom už od prvých minút nebola núdza o dobré príležitosti. Londýnska Chelsea prehrala v Paríži 1:2, a preto by jej na postup stačilo aj najtesnejšie víťazstvo 1:0. Takýto scenár by bol reálny jedine v tom prípade, že by jej hráči podali v defenzíve stopercentný výkon. Od toho však mali v stredu veľmi ďaleko. Domácim chýbala dvojica stredných obrancov Terry – Zouma, no zrejme ani ich prítomnosť by nezastavila silný tím PSG, ktorý zo štyroch presných zásahov (obidva duely) dosiahol tri po kombinačnej akcii.

Ako prvý sa presadil v 16. min stredopoliar Parížanov Adrien Rabiot, ktorý si dobre nabehol na prihrávku Zlatana Ibrahimoviča. Dvadsaťročný Francúz by za bežných okolností zrejme nebol v základnej zostave, lenže k dispozícii nebol zranený Marco Verratti. Autorom gólu je síce Rabiot, no najväčšiu zásluhu na ňom nesie Ibrahimovič, ktorý sa po prevzatí lopty ocitol trestuhodne nepokrytý. Skúsený švédsky reprezentant zdvihol hlavu, spravil si prehľad o situácii a poslal nádhernú prihrávku krížom cez celé vymedzené územie, ktorá našla pred bránkou Rabiota.

Do zápasu, a teda aj do boja o prípadný postup, vrátil FC Chelsea v 27. min jej najkontroverznejší hráč Diego Costa. Ten všetkým divákom predviedol, že ak sa sústredí len na futbal, tak patrí k najlepším. Súboj jeden na jedného proti Thiagovi Silvovi, „zasekávačka“ a následný presný zásah sú dokladom o jeho hráčskej kvalite. Londýnčania získali po góle španielskeho reprezentanta opäť sebavedomie a duel bol v tej chvíli vyrovnaný. Futbalisti anglického klubu však nedokázali premeniť svoje šance. Tie najlepšie prišli až v druhom polčase, ale pri pokusoch Hazarda a Williana predviedol brankár PSG Kevin Trapp skvelé zákroky a podržal svoj tím.

PSG sa štvrtýkrát po sebe dostal do štvrťfinále

Rozhodujúci moment prišiel v 67. min po kombinácii hráčov PSG. Ángel Di María našiel prihrávkou stredopoliara Thiaga Mottu, ktorý ho vysunul narážačkou do krídelného priestoru na ľavej strane ihriska. Argentínsky reprezentant poslal do vymedzeného územia razantnú prihrávku, na ktorú si nabehol Zlatan Ibrahimovič a bez väčších problémov usmernil loptu do siete FC Chelsea. V tom momente potrebovali zverenci trénera Guusa Hiddinka na postup streliť tri góly. Žiaden však už nepadol, po súhrnnom výsledku 4:2 ide ďalej parížske mužstvo.

„Ukázali sme svoju kvalitu a boli sme dostatočne efektívni v zakončení. Bola to celkom veľká výzva prísť sem a zvíťaziť. Osobne som si myslel, že to bude tento rok ťažšie, ale už druhý raz za sebou sa nám podarilo postúpiť. To je znamenie, že sme v Európe spravili progres. Výber Adriena Rabiota bol pre mňa doslova vynútenou voľbou, keďže Marco Verratti je zranený. Veril som mu však, pretože odohral skvelý zápas aj v skupine proti Realu Madrid. Ak majú hráči rásť, tak im musíte veriť,“ povedal do stretnutí tréner PSG Laurent Blanc.

„Som sklamaný. Začali sme s prílišným rešpektom a nechali súpera v prvej štvrťhodine kontrolovať hru krátkymi prihrávkami. Za stavu 0:1 sme začali hrať lepšie, vyhrávali sme osobné súboje a vyrovnávajúci gól sme si zaslúžili. Šance boli na oboch stranách, v druhom polčase sme mali možnosť dostať sa do vedenia 2:1, no nevyužili sme ju a oni následne duel zatvorili svojou akciou. Je to náročná sezóna. Keď som prišiel do mužstva, tak všetci panikárili pre prípadný zostup. Bodový odstup v lige za štvrtým miestom je veľký. Podľa mňa je teraz Chelsea v prechodnom období,“ myslí si holandský kouč Guus Hiddink.

Pre FC Chelsea sa púť v najprestížnejšej európskej futbalovej súťaži končí a vzhľadom na jej aktuálnu pozíciu v Premier League nie je v tejto chvíli zrejmé, kedy sa v nej znova predstaví. PSG sa štvrtýkrát po sebe dostal do štvrťfinále a avizovaný cieľ – postup medzi štyri najlepšie klubové tímy v Európe – bude závisieť aj od žrebu, ktorý sa uskutoční v piatok 18. marca vo švajčiarskom Nyone.

Benfica uspela v Petrohrade, po 4 rokoch je vo štvrťfinále

Portugalský futbalový klub Benfica Lisabon sa prvýkrát za ostatné štyri roky predstaví medzi ôsmimi najlepšími tímami starého kontinentu. Rozhodla o tom stredajšia odveta osemfinále Ligy majstrov 2015/2016 na trávniku Zenitu Petrohrad, v ktorom Lisabončania nadviazali na úspech v prvom zápase v Portugalsku (1:0) a zvíťazili 2:1.

Kouč „lisabonských orlov“ bol hrdý na svoje mužstvo

Po bezgólovom a vyrovnanom prvom polčase sa v 69. min presadil Hulk, ktorému presný zásah pripravil Jurij Žirkov. V 81. min mal veľkú šancu zvýšiť náskok Zenitu Arťom Dziuba, preštrikoval sa cez troch obrancov, ale zakončil iba do hosťujúceho brankára Edersona. Päť minút pred koncom riadneho hracieho času vytlačil petrohradský gólman Jurij Lodygin ďalekonosnú strelu Raúla Jiméneza iba na brvno a dobiehajúci Nicolás Gaitán hlavou vyrovnal. Stav stretnutia uzavrel v šiestej minúte nadstaveného času striedajúci Anderson Talisca.

Kouč „lisabonských orlov“ Rui Vitória po stretnutí vyhlásil, že je hrdý na svoje mladé mužstvo. „Máme úžasnú skupinu hráčov, ktorí sa chcú zlepšovať a tento úspech si zaslúžili. Toto víťazstvo patrí im, vrátane tých, ktorí pre zranenia zostali v Lisabone. Chválim mojich hráčov,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová 45-ročného kouča. Benfica pod jeho vedením triumfovala v 16 z ostatných 17 súťažných vystúpení.

„Naše víťazstvo je zaslúžené. Boli sme dobre organizovaní a aj po inkasovanom góle sme si udržali koncentráciu. Ukázali sme vieru a mentalitu pravých šampiónov,“ doplnil Rui Vitória, ktorý v bránke doprial debut v Lige majstrov mladíkovi Edersonovi. „Zaslúži si byť v prvom tíme. Som rád, že moji mladí hráči dokážu nahradiť skúsených. Potvrdzujú svoju kvalitu,“ dodal Rui Vitória.

Žreb štvrťfinále Liga majstrov sa uskutoční v piatok 18. marca

Pre sklamaného kormidelníka Zenitu Andrého Villasa-Boasa bol stredajší duel posledným na lavičke petrohradského tímu v rámci pohárovej Európe. Portugalčan po skončení sezóny odchádza z ruského klubu.

„Ukázali sme dobré momenty, ale brankár súpera chytal veľmi dobre. Urobili sme niekoľko chýb. V dvojzápase stáli proti sebe dva skvelé tímy, musím uznať, že postúpil lepší. Na základe výkonov v základnej skupine si myslím, že sme si zaslúžili postup do štvrťfinále. V prvom zápase v Lisabone sme však na konci inkasovali rozhodujúci gól a dnes nevyužili viacero šancí. Naskočiť do súťažného kolotoča po dvojmesačnej prestávke je problém pre všetky ruské mužstvá, nielen pre nás. Benfica je v špičkovom stave a to jej pomohlo,“ vyhlásil podľa webu UEFA.com 38-ročný rodák z Porta.

Podľa stredopoliara Zenitu Axela Witsela mal ruský tím kontrolu nad stretnutím a zaslúžil si prejsť ďalej. „Súper skóroval až na konci. Mal trochu šťastie. Všetko sme mali vo vlastných rukách a mohli pridať ďalšie góly. Nepodarilo sa nám to a sme smutní,“ cituje portál fourfourtwo.com slová 27-ročného Belgičana, niekdajšieho hráča Benficy.

„Kam až môžme zájsť? Naozaj neviem. Až keď spoznáme štvrťfinálového súpera, začneme na to myslieť,“ vyhlásil pre TMW grécky stredopoliar Lisabončanov Andreas Samaris. „Dopadli sme rovnako ako pred rokom v Európskej lige proti FC Sevilla. Benfica bola lepšia v prvom zápase, ale nie dnes,“ povedal pre Sport Express stopér Zenitu Luís Neto.

Žreb štvrťfinále LM sa uskutoční v piatok 18. marca, okrem Benficy sa doň už prebojovali aj španielsky Real Madrid, nemecký VfL Wolfsburg a francúzsky Paríž St. Germain. Finále najprestížnejšej kontinentálnej klubovej súťaže 2015/2016 sa uskutoční 28. mája na milánskom San Sire, prvenstvo obhajuje FC Barcelona.

Súhrn výsledkov stredajších odvetných stretnutí osemfinále Ligy majstrov 2015/2016:

FC Chelsea (Angl.) – Paríž St. Germain (Fr.) 1:2 (1:1) – prvý zápas: 1:2

– do štvrťfinále postúpil Paríž St. Germain

Góly: 27. Diego Costa – 16. Rabiot, 67. Ibrahimovič, ŽK: 45. Fábregas, 53. Mikel, 90. Ivanovič – 35. Rabiot, 41. Thiago Motta, 86. Matuidi, rozhodoval: Felix Brych (Nem.)

Zostavy:

Chelsea: Courtois – Azpilicueta, Ivanovič, G. Cahill, Kenedy – Mikel, Fábregas – Pedro Rodríguez, Willian, E. Hazard (77. Oscar) – Diego Costa (60. Bertrand Traoré)

PSG: Trapp – Marquinhos, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell – Rabiot, Thiago Motta, Matuidi (87. Van der Wiel) – Di María (82. Cavani), Ibrahimovič, Lucas Moura (77. Pastore)

Zenit Petrohrad (Rus.) – Benfica Lisabon (Portug.) 1:2 (0:0) – prvý zápas: 0:1

– do štvrťfinále postúpila Benfica Lisabon

Góly: 69. Hulk – 85. Gaitán, 90.+ Talisca, ŽK: 90.+ Hulk – 36. K. Mitroglou, 49. Pizzi, rozhodoval: Viktor Kassai (Maď.)

Zostavy:

Zenit Petrohrad: Lodygin – Aňukov (59. Smolnikov), Lombaerts, Neto, Žirkov – Maurício (82. Jusupov), Witsel – Hulk, Danny, Kokorin (59. Šatov) – Dziuba

Benfica Lisabon: Ederson – Semedo, Eliseu, Nilsson-Lindelof, Fejsa – Renato Sanches, Pizzi (73. Salvio), Gaitán, Samaris – Jonas (90.+ Talisca), K. Mitroglou (67. R. Jiménez)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angel Di MaríaDavid LuizDiego CostaGuus HiddinkLaurent BlancPedro RodríguezThiago SilvaZlatan Ibrahimovič