Kandidáti na šéfa FIFA presviedčali Afriku, uspel Salman

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fifa
Kongresu FIFA predchádzalo zatknutie šiestich funkcionárov. Foto: SITA/AP

KIGALI 5. februára (WebNoviny.sk) – Snaha bahrajnského šejka Salmana Bin Ibrahima Al Chalífu nahradiť 26. februára vo švajčiarskom Zürichu na čele Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) dosluhujúceho prezidenta Seppa Blattera nabrala v piatok na obrátkach. Prezident Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC) totiž dostal od kolegov z Africkej futbalovej konfederácie (CAF) po zasadnutí jej výkonného výboru v Rwande plnú podporu. „Čierny kontinent“ z celkového počtu 209 hlasov disponuje najväčším počtom (54), čo je o jeden viac než má k dispozícii Európska futbalová únia (UEFA).

Súčasný generálny sekretár UEFA Gianni Infantino a šejk Salman sa momentálne javia ako najväčší favoriti. Môžu sa spoľahnúť na priazeň väčšiny krajín na svojich kontinentoch. Z Afriky sa tak môže stať pomyselný jazýček na váhach. Piatkové oznámenie predniesli viceprezidenti CAF Suketu Patel a Almamy Kabele Camara na približne minútovej tlačovej besede v päťhviezdičkovom hoteli Serena v meste Kigali, kde sa konal spomenutý míting. Odišli bez pripustenia otázok, zatiaľ čo členovia exekutívy Leo Tenga z Tanzánie a Kalusha Bwalya zo Zambie odmietli zareagovať pre agentúru AP.

Hoci kontinentálna organizácia deklarovala, že stojí za bahrajnským šejkom, zo slovného záväzku pre africké národy nevyplýva žiadna povinnosť pri samotnom hlasovaní. Očakáva sa však, že mnohé budú nasledovať odporúčanie CAF. Švajčiarsky právnik talianskeho pôvodu Infantino počas svojej kampane sústredil na Afriku veľkú pozornosť. Navštívil Madagaskar, Senegal či Gabon. Stále verí v africké hlasy. „Dostal som veľa individuálnej podpory. Diskusie s národnými asociáciami mi dodali presvedčenie, že mám šancu zvíťaziť. Som optimista, lebo sa zhováram s ľuďmi. Výkonný výbor CAF predsa nehlasuje,“ vyhlásil Infantino.

CAF sa odvrátila od kandidáta z tohto kontinentu, ktorým je juhoafrický magnát baníckeho priemyslu Tokyo Sexwale. Ten odmietol, že sa vzdá predčasne. „Voľby sa neuskutočnili v Kigali. V boji vytrvám až do volebného dňa. Predstavitelia výkonného výboru niekoho odporučili, to je všetko, čo sa v piatok stalo. Rozhodovať bude 54 miestnych federácií, nie CAF,“ pripomenul obchodník z JAR. Tento týždeň sa stretol so zástupcami Juhoafrickej futbalovej asociácie (SAFA).

Spomenutí Salman, Infantino a Sexwale, ako aj Francúz Jérome Champagne sa zúčastnili na piatkovom mítingu. Chýbal jedine zvyšný kandidát, jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Dlhoročný líder CAF a dočasný prezident FIFA Issa Hayatou, ktorý v piatok bol v Kigali, ale volebné právomoci regiónu delegoval na dvoch uvedených viceprezidentov, vo štvrtkovom rozhovore s francúzskym denníkom L´Equipe predznamenal, že práve šejk Salman môže byť perfektnou voľbou pre jeho kontinentálnu organizáciu: „Pokiaľ zahlasujeme za Salmana, je to zločin? Kto nám v tom môže zabrániť?“

Ázijská a Africká futbalová konfederácia minulý mesiac podpísali dohodu o vzájomnej spolupráci. Kritizoval ju princ Ali. Podľa neho tým šejk Salman porušil volebné pravidlá FIFA vo vlastný prospech. Člen jordánskej kráľovskej rodiny požiadal o vyšetrovanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ali Bin Al-HusejnGianni Infantino