Vývoz plynu na Ukrajinu dosiahol nový rekord

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plynovodom z Vojan potečie plyn na Ukrajiny
Potrubie plynovodu Vojany - Užhorod. Vojany, 28. apríl 2014. Foto: SITA/Štefan Madaras

BRATISLAVA 31. októbra (WebNoviny.sk) – Toky plynu zo Slovenska smerom na Ukrajinu naďalej prepisujú rekordy. Podľa údajov slovenského prepravcu Eustream sa totiž od 22. októbra denne prepraví našim východným susedom vždy cez 42 mil. metrov kubických plynu. Absolútny doterajší rekord však zaznamenal prepravca v sobotu 29. októbra, kedy sa reverzným tokom v Budinciach prepravilo až 43,9 mil. kubíkov plynu.

Od 1. do 29. októbra tak Ukrajina doviezla z Európy celkovo 1,441 mld. metrov kubických plynu. Najviac, až 1,197 mld. metrov kubických, pritom reverznými tokmi putovalo na východ práve zo Slovenska. Ďalších 122,4 mil. kubíkov plynu doviezli Ukrajinci z Poľska a zvyšných 121,5 mil. metrov kubických z Maďarska.

Podľa ukrajinských médií šéf lokálnej prepravnej firmy Naftogaz Ukrajiny Andrij Kobolev ešte pred časom odhadoval, že v októbri dosiahnu dovozy plynu z Európy 1,3 až 1,4 mld. metrov kubických. Ukrajina zastavila dovoz plynu z Ruska ešte v novembri 2015.

Zrekonštruovaný plynovod Vojany – Užhorod má v súčasnosti ročnú kapacitu vyše 14,6 miliardy metrov kubických. Denne sa tak môže plynovodom prepraviť viac ako 40 miliónov metrov kubických plynu. Slovensko-ukrajinský reverz bol v plnej miere sprevádzkovaný 2. septembra 2014, po ukončení testovacích dodávok. O prepravné kapacity plynovodu zo strany dodávateľských spoločností bol veľký záujem. Rezervovali si prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Naftogaz