Na platy podľa asociácie chýba nemocniciam 95 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: archívne, SITA/Ivan Fleischer

MARTIN 3. marca (WebNoviny.sk) – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) opätovne žiada navýšiť rozpočet pre zdravotníctvo na rok 2016 o 95 miliónov eur. Podľa prezidenta asociácie Mariána Petka hrozí, že od apríla nebudú regionálne nemocnice schopné zabezpečiť vyplácanie vyšších miezd všetkým pracovníkom.

„Predpokladali sme to už v novembri a hovorili sme o tom aj na odvetvovej tripartite, aj v Národnej rade SR. Doterajšie zvýšenie finančných prostriedkov vykrýva len zvýšenie platov sestier. Nevykrýva zvýšenie platov lekárov. A nevykrýva zvýšenie platov v zmysle minimálnej mzdy a jej koeficientov. Reálne je v roku 2016 potrebné navýšiť zdroje do systému zdravotníctva o 95 miliónov eur, aby mohol byť zachovaný zmier a aby mohli byť realizované platy zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov tak, ako nám káže legislatíva,“ povedal Petko

Asociácia nemocníc upozorňuje, že zmluvy so zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union má podpísané do konca apríla, so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou do konca septembra. „To znamená, že okamžite ako bude kreovaná nová vláda, budeme iniciovať rokovania. Lebo rokovať treba začať v marci. Tak, aby sme v apríli vedeli, čo bude nasledovať,“ povedal Petko. Asociácia upozorňuje, že v prípade nedostatku peňazí na zabezpečenie vyšších platov, ktoré im určuje zákon, môže dôjsť k veľkým problémom. „Nedá sa vylúčiť ani to, čo bolo pred pár rokmi, že tak, ako bol vtedy napadnutý zákon o platoch lekárov na Ústavnom súde SR, že by mohlo dôjsť k takej istej situácii a že aj zákon o platoch lekárov, aj zákon zdravotnícky o všetkých zdravotníckych pracovníkoch by mohol byť napadnutý na ústavnom súde z dôvodu, že to nie je finančne kryté v štátnom rozpočte,“ uviedol Marián Petko.

Asociácia nemocníc Slovenska združuje 71 regionálnych nemocníc a zdravotníckych zariadení s približne 25-tisíc zamestnancami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian Petko
Firmy a inštitúcie ANS Asociácia nemocníc Slovenska